aktuelno
  ARGUMENT - PAŽIN: Ustav onemogućava svaku opstrukciju (VIDEO)
  Argument

  ARGUMENT - PAŽIN: Ustav onemogućava svaku opstrukciju (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Nije isključeno da opozicija nakon poraza na izborima u nedjelju u četiri opštine, nastavi sa daljim bojkotom, kako bi našla politički alibi za gubitak i preostalih lokalnih i predsjedničkih izbora, kazao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u emisiji “Argument sa Ivanom Šebek” na Pink M televiziji. Dodao je da i ako opozicija planira, da blokira sistem, eventualnim bojkotom izbora, u tome neće uspjeti jer ih, kako je naglasio, u tome onemogućava Ustav.

  • icon
  • icon PinkM
  • icon
  • icon

  - Predsjednički izbori bi bili zaista prilika da svi učesnici u demokratskom procesu odmjere svoje snage podrškom kandidata za kojeg smatraju da bi na najbolji način prezentovao interese svih građana Crne Gore. Međutim, ukoliko takvih izbora ne bi bilo pa i zato postoji odgovor u Ustavu. U Ustavu člana 99 kaže da istekom mandata predsjednika države njegovu dužnost obavlja predsjednik Skupštine. Dakle, taj vid opstrukcije ako se čini nekome kao nada za novo ucjenjivanje i ultimatume nema svoje utemeljenje u Ustavu jer Ustav ima odgovor čak i na to pitanje... Imate jednu specifičnu situaciju da su pristali da im se verifikuju mandati, da crpe sve privilegije kao poslanici a da istovremeno nemajući odgovornost prema građanima ne participiraju u radu parlamenta. Dakle, privilegije da a obaveze ne. Ja to ne doživljavam kao ozbiljan pristup politici u zastupanju onog što su interesi građana koji su ih podržali - kazao je Pažin.

  Pažin je kazao i da je primjetan pokušaj opstrukcije advokata odbrane na suđenju za pokušaj terorizma na dan izbora prošle godine. Potcrtao je i to da se, kako je kazao “ sudnica pretvara u Skupštinu, a Skupština u sudnicu”. Pažin je komentarisao i otvorenost tog sudskog procesa, protiv šefova DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića i ostalih, koji se prenosi uživo na nekoliko crnogorskih televizija.

   Nije isključeno da opozicija nakon poraza na izborima u nedjelju u četiri opštine, nastavi sa daljim bojkotom, kazao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u emisiji “Argument sa Ivanom Šebek”

  - Jer smo svjedoci pokušaja odugovlačenja sudskog postupka, zloupotrebe procesnih ovlašćenja, nepoštovanja, vrijeđanja i omalovažavanja, pojedinih učesnika u postupku i nepoštovanje suda. Dok to u određenoj mjeri mogu da razumijem kada su u pitanju okrivljeni koji, u nezavidnoj poziciji u kojoj se nalaze, traže najbolji način da pruže svoju odbranu, nemam ni malo razumijevanja za advokate koji kao pravni profesionalci morali bi da znaju na koji način se moraju ponašati u sudnici i mislim da je za očekivati da u narednom periodu za takvo ponašanje kao što sam opisao zainteresuju i advokatske komore. Ne samo ova u Podgorici, nego ona u Beogradu i Novom Sadu... Prije svega teško je neprimijetiti taj jedan trend pretvaranja sudnice u političku arenu i sa druge strane pokušaj pretvaranja Skupštine u sudnicu. To je nešto što sasvim izvjesno nije prihvatljivo i nešto što u konačnom neće ostvariti bilo kakav cilj ukoliko neko očekuje nešto od takvog pristupa suđenju - istakao je potpredsjednik Vlade.

  Ministar pravde Zoran Pažin, odgovarajući na pitanje da li se dio opozicije povlači iz procesa rada na izbornom zakonodavstvu, ne samo zbog želje da blokira proces, već i zbog istraga o mogućim nezakonitim uplivima novca iz inostranstva u kampanji pred izbore u oktobru 2016. godine, kazao je da nadležne insititucije moraju ispitati sve sumnjive transakcije i radnje, do kraja.

   Pažin: Nadležne insititucije moraju ispitati sve sumnjive transakcije i radnje do kraja

  - Ono što je pitanje koje traži svoj odgovor je kako se veliki broj dolara kao jedne valute koja nije valute obaveze u CG našao pred izbore i nesporedno nakon izbora u CG. Kako je taj novac ostvaren, je li zakonito stečen novac ili je stečen na neki nezakonit način. To je ono što je potrebno da istražni organi utvrde. Što je poslužilo kao pravni osnov za ulazak tog novca u CG? Prema saznanjima koja su sada sasvim jasna jedan dio tog novca je stigao iz država u okruženju, jedan dio novca je stizao direktno uplatama iz nekih država bivšeg Sovjetskog saveza, jedan dio tog novca je je ušao preko nekih biznismena u CG. Sve su to pitanja koja traže svoj odgovor a da ih odgovore pozvani su istražni organi. Ja dalje o tome govoriti neću ali mislim da javnost ima pravo da zna odkud toliki priliv dolara upravo pred izbore i neposredno nakon izbora - zaključio je Pažin.