aktuelno
  Ovako izgleda novi model Fijata (FOTO-VIDEO)
  Auto-Moto

  Ovako izgleda novi model Fijata (FOTO-VIDEO)

  • icon
  • icon

  Kompanija Fijat Krajsler uskoro treba da lansira naslednika „grande punta“, a on bi mogao da se proizvodi u Kragujevcu.

  • icon
  • icon Logo
  • icon
  • icon

  Serđo Markione, predsednik Fijat Krajsler automobila (FCA), rekao je da će Fijat odluku o novom modelu u Kragujevcu objaviti 1. juna, kada ova kompanija treba da obelodani petogodišnji plan poslovanja, prenose beogradski mediji,

  Tim planom trebalo bi da bude predviđeno da li će se u Kragujevcu i dalje proizvoditi samo „fijat 500L“ ili će kragujevačka fabrika dobiti još jedan model.

  Prema nezvaničnim informacijama italijanskih medija, među kojima je u ugledna „La Republika“, FCA planira da u proizvodnju uvede dva nova SUV modela, jedan manji i jedan veći, kao i automobil koji bi nasledio „grande punta“, kome ističe rok pošto je u prodaji već 13 godina.

  O #FiatArgo te proporciona novos sentidos, experiências e prazeres. #CDAFiat

  A post shared by CDA Fiat (@cdafiat) on

  Fijat je u Brazilu već proizveo naslednika „punta“ pod specijalnim imenom za južnoameričko tržište „argo“. Međutim, italijanskoj kompaniji se ne isplati da takav model transportuje čak iz Latinske Amerike u Evropu. Zbog toga bi realna odluka menadžmenta iz Torina bila da upravo u Kragujevcu napravi novi model „grande punta“ i plasira ga na tržište Starog kontinenta.

  Novi model „fijata“, koji bi mogao da se proizvodi u Kragujevcu i da nasledi „grande punto“, baziraće se na X6H platformi koju koristi „argo“, ali bi trebalo drugačije da se zove, a trenutna radna verzija imena je „primo“. Takođe, postoji mogućnost i da sa traka u Kragujevcu silazi i manji od dva SUV modela baziran na „džipu renegejd“. Koji god od ova dva modela bude pravljen u Kragujevcu, za to postoje dva scenarija. Jedan je da bi se proizvodio paralelno sa „500L“, a drugi da bi se odmah prešlo na proizvodnju novog modela. U oba slučaja tako bi kapacitet fabrike u Kragujevcu od 185.000 vozila trebalo da bude popunjen 100 odsto.