aktuelno
  FOLKSVAGEN danas objavljuje velike promjene u vrhu kompanije
  Auto-Moto

  FOLKSVAGEN danas objavljuje velike promjene u vrhu kompanije

  • icon
  • icon

  Nemački proizvodjač automobila Folksvagen (Volkswagen) danas okuplja svoj nadzorni odbor da bi sproveo velike promene na čelu grupe, saznaje agencija Frans pres od izvora bliskom kompaniji.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Odluka nadzornog odbora će biti objavljena u saopštenju, naveo je izvor.

  Mediji već dva dana spekulišu da će generalni direktor grupe od 2015. godine Matijas Miler biti zamenjen Herbertom Disom, trenutnim šefom centralne marke Folksvagen u okviru koncerna. Spekuliše se da bi Miler mogao da ode već u petak.

  Kompanija je u utorak na opšte iznenadjenje najavila da planira "promene" u svom vrhu, bez davanja dodatnih detalja.

  U saopštenju grupa je samo navela da je Miler spreman da doprinese promenama.

  Folksvagen je Milera pozvao u pomoć u jeku skandala oko varanja na testovima za nivo izduvnih gasova i postavio ga na mesto generalnog direktora umesto Martina Vinterkorna koji je bio primoran da podnese ostavku.

  Miler je pre svega upravljao krizom, izazvanom prevarom s izduvnim gasovima, i veliki deo tog zadatka je sada završen, ocenio je Jiregen Piper, analitičar za automobile u banci Mecler.

  Skandal zbog koga je protiv grupe podignut niz tužbi u SAD i zbog koga su pretresane njihove kancelarije u Nemačkoj, koštao je grupu oko 25 miijardi evra za opoziv vozila i i sudske postupke.