aktuelno
  STIŽU VRELI DANI: Evo kako brzo da rashladite automobil
  Auto-Moto

  STIŽU VRELI DANI: Evo kako brzo da rashladite automobil

  • icon
  • icon

  Primenite ove savete i nećete se osećati kao da se vozite u rerni.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Iako leto još nije zvanično stiglo, visoke spoljne temperature već su primorale vlasnike automobila da koriste klima uređaje u vozilima. Ukoliko želite da se udobno vozite ovog leta, trebalo bi da primenite ovih nekoliko saveta.

  Proverite klimu

  Nemojte čekati poslednji trenutak da proverite da li vam je sistem za hlađenje ispravan. Obavezno promenite sve neophodne filtere, dopunite freon, i neka mehaničari dobro istestiraju da li sve radi kako treba.

  Ukoliko, pak, imate vozilo koje nema klimu (a i kad je ima) ovo su pravi načini da rashladite automobil.

  Jurite hlad

  Znamo da je ovo leti nemoguća misija, ali bilo bi dobro da automobil uvek parkirate u hladu. Zavucite se pod neko drvo ili nadstrešnicu koje će vašeg četvorotočkaša štititi od sunca. Ovako se lim neće usijati, pa samim tim se nećete osećati kao da se vozite u rerni.

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  Provetrite automobil

  Uvek krenite dva do tri minuta ranije kako biste mogli da provetrite automobil pre nego što sednete u njega. Idealno bi bilo da otvorite sva vrata, ali biće dosta i da otvorite sve prozore na automobilu kako bi svež vazduh ušao u kabinu.

  Zaštitite volan

  Visoke temperature i "sunčanje" automobila obavezno ugreju volan do te granice da ne smete da spustite ruke na njega. Ukoliko vas mrzi da svako malo stavljate zaštitnu foliju na šoferku (što je veoma preporučljivo jer tako štitite i kontrolnu tablu), onda bar okrenite volan kada se parkirate, tako da vam točkovi ne stoje pravo. Kada sednete u automobil i krenete da vozite hladniji deo volana će vam biti pod rukom.

  Čuvajte se kože

  Kožna sedišta mogu da vam stvaraju velike probleme leti. Pogotovo ukoliko ste u šortsu. Savet je da tokom vrelih letnjih dana preko kožnih sedišta stavite peškir kako se ne biste opekli i znojili tokom vožnje. Kasnije, kada se kabina rashladi možete da sklonite peškir.

  Otvorite prozore

  Verovali ili ne, pri manjim brzinama ćete brže rashladiti automobil ukoliko držite otvorene prozore. Otvoreni prozori u kombinaciji sa klima uređajem će mnogo brže spustiti temperaturu u kabini.