aktuelno
  Proverite ko vam se nakačio na Wi-Fi
  Auto&Tech

  Proverite ko vam se nakačio na Wi-Fi

  • icon
  • icon

  Jednostavna aplikacija koja će vam "na srpskom" otkriti ko se to "ušunjao" na vašu Wi-Fi vezu.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Bez obzira na to što ste svoj Wi-Fi ruter i vezu zaštitili lozinkama i ko zna čime, neko se, izgleda nakačio na vašu internet vezu i "srče li, srče" vaš internet.

  Određenim postupcima moguće je videti i bez aplikacije ko su uređaji, koji su nakačeni na vašu mrežu, ali samo putem Mac adresa. Kad vidite prikačene uređaje putem njihovih Mac adresa potrebne su vam i Mac adrese vaših uređaja, koje potom morate da uporedite sa adresama prikačenih uređaja i tek onda ste u prilici da "provalite" koji je od prikačenih uređaja uljez.

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  Preuzmite aplikaciju za Android besplatno i pokrenite je. Prvi korak je skeniranje lokalne mreže, o kojoj ćete dobiti informacije i listu prikačenih spravica. Svaka će biti predstavljena ikonicom (telefon, tablet, PC, neka druga), ime uređaja, IP adresa, gateway koji sprava koristi, dve DNS adrese i drugi podaci o uređaju i mreži.

  Na osnovu ovih podataka gotovo odmah ćete znati o kojem uređaju se radi i da li je vaš ili nije. Nakon toga isključite taj uređaj sa mreže i promenite lozinke, naravno.

  Problem s radom aplikacije može da nastane zbog nepotpunog ispisa imena uređaja, umesto kojeg može da stoji samo ime proizvođača Wi-Fi modula ili ime proizvođača uređaja, što je u velikom broju slučajeva dovoljno da otkrijete uljeza.