aktuelno
  Androidi su bezbedni onoliko koliko i iPhone
  Auto&Tech

  Androidi su bezbedni onoliko koliko i iPhone

  • icon
  • icon

  Kada je reč o bezbednosnim problemima pametnih telefona, bezbednosni analitičari skoro uvek bi govorili o Googleovom Androidu, iako Appleov mobilni operativni sistem nije nedodirljiv.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Ipak, većina propusta i napada zabeležena je upravo na telefonima koje pokreće Android.

  Problem Androida jeste što je pronađene bezbednosne propuste teško ispraviti (odnosno, bezbedosnu nadogradnju isporučiti svim korisnicima), a vlasnici ovih uređaja mogu da preuzmu i instaliraju aplikacije koje nisu dostupne na Googleovoj zvaničnoj prodavnici i tako pokupe neki maliciozni program.

  Kada Google pronađe neki bezbednosni propust, ili stručnjaci upute upozorenje u vezi sa njim, Google mora nadogradnju sa zakrpom za taj propust prvo da pošalje kompanijama koje proizvode telefone, a one zatim treba da nadograde uređaje, što je proces koji dugo traje, a u pojedinim slučajevima se telefoni nikada ne nadograde.

  Apple nema takvih problema jer ova kompanija u isto vreme omogućava nadogradnju svim uređajima (tj. nekoliko poslednih generacija uređaja koje podržavaju taj softver), pa se njihovi telefoni smatraju bezbednijim.

  Ali, situacija se u poslednje vreme ipak menja pa je, prema Dejvidu Klajdermaheru, Googleovom šefu bezbednosti za Android, ovaj operativni sistem danas bezbedan kao i "operativni sistemi konkurencije". Iako Klajdermaher nije direktno spomenuo Apple, jasno je da je mislio na njihove telefone i iOS.

  Prema godišnjem izveštaju o bezbednosti Androida koje je objavio Google, prošle godine zabeležen je veliki korak napred kada je reč o bezbednosti ovog mobilnog operativnog sistema, a "brojne zaštite koje koriste danas su vodeće u industriji".

  U razgovoru za Cnet, Klajdermaher je rekao da je danas sve teže pronaći bezbednosne propuste u Androidu, i da su korisnici vrlo dobro zaštićeni od malicioznog softvera, a problemi koji su ranije uzrokovali ranjivost Androida na napade, danas više nisu tako veliki.

  Napomenuo je da je bezbednost Androida vremenom rasla, dok je hakerima postalo sve teže i skuplje da pronađu velike i opasne propuste. Takođe, da bi rešio problem nadogradnji softvera, Google će zahtevati od kompanija redovne nadogradnje OS-a.

  Klajdermaher kaže da je kompanija već mnogo toga uradila vezano za ovaj problem, a u 2018. očekuje se da se ukupan procenat uređaja s poslednjim nadogradnjama uveliko poveća.

  Još jedan način zaštite telefona koje pokreće Googleov operativni sistem jeste razvoj alata koji će prepoznati i sprečiti preuzimanje, odnosno instaliranje malicioznih aplikacija – uključujući i aplikacije koje se skidaju s drugih online prodavnica osim Googlea Play.

  Upravo je zaštita korisnika od ovakvih aplikacija najvažnija stvar koju Google može da uradi kako bi zaštitio korisnike, pa će na tome raditi i dalje, kako bi telefoni s Androidom bili još bezbedniji.