aktuelno
  PET stvari koje ODMAH morate da uradite ako vam neko ukrade mobilni telefon
  Auto&Tech

  PET stvari koje ODMAH morate da uradite ako vam neko ukrade mobilni telefon

  • icon
  • icon

  Ukoliko se i desi da ostanete bez telefona nemojte da paničite – telefon je zamenljiv, dok podaci na njemu nažalost nisu.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Postoji par koraka koje možete da preduzmete kako biste zaštitili podatke koje ste imali na telefonu od zloupotrebe.

  Ako ostanete bez telefona, ovih pet stvari vam mogu pomoći da zaštitite vaše podatke ili da eventualno uspete da pronađete telefon.

  Pozovite vaš broj

  Ukoliko imate sreće vaš telefon nije izgubljen već ste ga samo zaturili negde, a možda vam se sa druge strane javi neki dobri Samarićanin. Ovo je najlakši način da povratite vaš telefon.

  Pratite ga

  Pobrinite se da je aplikacija za praćenje telefona uključena na vašem telefonu. Android telefoni koriste Android Device manager dok iOS korisnici imaju Find My iPhone. Možete pristupiti aplikaciji preko kompa, promenite lozinku i eventualno probajte da izbrišete sve podatk ekoje možete. Možete pokušati da saznate lokaciju telefona i tako ga nađete.

  Obavestite vašeg operatera

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  Svaki korisnik treba da ima servis koji će kontaktirati ako dođe do gubitka telefona. Pozovite svog operatera i otkažite usluge kako biste izbegli da neko ko je došao u posed vašeg telefona ne napravi veliki račun koji ćete vi morati da platite.

  Pozovite policiju

  Nema garancije da vlasti mogu da vam pomognu u potrazi za telefonom, ali vredi da probate. Podnesite prijavu da ste izgubili telefon, dajte opis telefona i serijski broj. Ovo će vam biti od koristi u slučaju da trebate da naplatite osiguranje ili da vam lopov napravi veliki račun za telefon, piše smartphones.reviewed.com.

  Obrišite podatke na daljinu

  Iako će vam se srce slamati jer morate da izbrišete za vas neprocenjive podatke najbolje ćete se tako zaštititi u slučaju gubitka uređaja. To je definitivno poslednje što možete da uradite da se zaštitite od zloupotrebe. Ovo je jako važno ako imate neke podatke poput broja računa i šifre za elektronsku banku.