aktuelno
  PODACI SU VAŽNIJI OD UREĐAJA: U slučaju GUBITKA mobilnog telefona hitno URADITE OVO!
  Auto&Tech

  PODACI SU VAŽNIJI OD UREĐAJA: U slučaju GUBITKA mobilnog telefona hitno URADITE OVO!

  • icon
  • icon

  Gubitak moilnog telefona ne mora biti velika tragedija, naročito ako ste u mogućnosti da sačuvate dragocene podatke koji se u njemu nalaze.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Ukoliko ostanete bez telefona, ovih pet stvari vam mogu pomoći da zaštitite vaše podatke ili da eventualno uspete da pronađete telefon.

  Pozovite vaš broj

  Ukoliko imate sreće vaš telefon nije izgubljen već ste ga samo zaturili negde, a možda vam se sa druge strane javi neki dobri Samarićanin. Ovo je najlakši način da povratite vaš telefon.

  Pratite ga

  Pobrinite se da je aplikacija za praćenje telefona uključena na vašem telefonu. Android telefoni koriste "Android Device manager" dok iOS korisnici imaju "Find My iPhone". Možete pristupiti aplikaciji preko kompjutera, promenite lozinku i eventualno probajte da izbrišete sve podatke koje možete. Možete pokušati da saznate lokaciju telefona i tako ga nađete.

  Obavestite vašeg operatera

  Svaki korisnik treba da ima servis koji će kontaktirati ako dođe do gubitka telefona. Pozovite svog operatera i otkažite usluge kako biste izbegli da neko ko je došao u posed vašeg telefona ne napravi veliki račun koji ćete vi morati da platite.

  Pozovite policiju

  Nema garancije da vlasti mogu da vam pomognu u potrazi za telefonom, ali vredi da probate. Podnesite prijavu da ste izgubili telefon, dajte opis telefona i serijski broj. Ovo će vam biti od koristi u slučaju da trebate da naplatite osiguranje ili da vam lopov napravi veliki račun za telefon.

  Obrišite podatke na daljinu

  Iako će vam se srce slamati jer morate da izbrišete za vas neprocenjive podatke najbolje ćete se tako zaštititi u slučaju gubitka uređaja. To je definitivno poslednje što možete da uradite da se zaštitite od zloupotrebe. Ovo je jako važno ako imate neke podatke poput broja računa i šifre za elektronsku banku.