aktuelno
  Uskoro ćemo komunicirati mislima, zahvaljujući umecima u mozgu
  Auto&Tech

  Uskoro ćemo komunicirati mislima, zahvaljujući umecima u mozgu

  • icon
  • icon

  Neurohirug Erik Leuthart sa Univerziteta Vašington ističe da će u budućnosti ljudima biti ugrađivani minikompjuteri u mozak i formirana vrsta "nadljudi", koji će putem misli komunicirati među sobom i sa aparatima.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Kako elektronike kompjutera postaju sve manje, uskoro će moći da se, bez većih problema, usade u mozak.

  Leuthart navodi da će "telepate" moći da prenose informacije drugim ljudima i aparatima koristeći umetke u mozgu.

  - Pitanje je samo kada. Da li će do toga doći za deset ili sto godina. Reč je o neizbežnom razvoju čovečanstva - navodi Leuthart, koji je napisao dva romana i jednu dramu "kako bi pripremio društvo za nadolazeće promene".

  S obzirom na brzinu kojom se tehnologija menja, nije nemoguće zamisliti da će za 20 godina sve što je sada u mobilnim telefonima biti smešteno u "zrnu pirinča".

  "Uređaj te veličine mogao bi da se uklopi u ljudsku glavu na minimalno invazivan način, kako bi mogao da vrši neophodne radnje potrebne da se formira mozak-kompjuter", navodi Leuthart, a prenose naučni portali.

  Vlasnik "Tesle" Ilon Mask već razvija načine za povezivanje ljudi i kompjutera.

  Projekat se zasniva na tehnologiji "neuronske čipke", a reč je o sitnim elektrodama umetnutim u mozak. Preko njih bi se jednog dana mogle unositi i skidati misli iz mozga u kompjuter.

  Mask smatra da će "neuronska čipka" moći da pomogne ljudima sa teškim moždanim povredama već za četiri godine, a za osam do deset godina ova tehnologija u stilu Matriksa biće dostupna svakom.