aktuelno
  Vaša tastatura prljavija je od WC šolje – evo koliko puta nedeljno treba da je čistite
  Auto&Tech

  Vaša tastatura prljavija je od WC šolje – evo koliko puta nedeljno treba da je čistite

  • icon
  • icon

  Australijski naučnici otkrili su da daska wc šolje ima pedesetak bakterija na dva kvadratna centimetra, dok tastatura koju deli više ljudi ima 400 puta više bakterija.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  U jednoj čikaškoj bolnici otkrivena je visokootporna bakterija MRSA na tastaturi, koja može da preživi 24 sata. U bolnici u Holandiji proučavali su stotinu tastatura koje se koriste i na njih 95 su pronašli streptokoke, strafilokoke i druge patogene. Ispalo je da su tastature najprljavija podloga na celom odeljenju intenzivne nege.

  S obzirom na to koliko često koristimo računar i nije čudo što se prljavština taloži između dugmića. Nije retkost ni da se iznad tastature istovremeno jede i piše, kašlje i kija.

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  Postavlja se pitanje koliko često treba čistiti tastaturu, na koje većina mikrobiologa odgovara da je to neophodno raditi najmanje jednom nedeljno, piše jutarnji.hr. Američki lekari i medicinske sestre poručuju da se tastature dezinfikuju što češće, a pranje ruku pre i posle svakog korišćenja tastature je obavezno, naročito u sezoni kada vladaju grip i prehlade.

  Ako samo vi koristite tastaturu, onda je većina bakterija vaše pa je dovoljno da je poprskate nekim dezinfekcionim sredstvom i prebrišete. Na kraju dana obavezno obrišite i vaš telefon jer se i na njemu mogu naći brojni patogeni.