aktuelno
  Neutralnost interneta je zvanično mrtva u SAD: Pogledajte kako će to uticati na ostatak sveta
  Auto&Tech

  Neutralnost interneta je zvanično mrtva u SAD: Pogledajte kako će to uticati na ostatak sveta

  • icon
  • icon

  Ova odluka imaće ozbiljne posledice i za ostatak sveta.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Više ne postoje pravne prepreke za sprovođenje novih pravila, a to znači - neutralnost interneta u SAD je mrtva.

  Iako se nova pravila prvenstveno odnose na SAD, njihovo sprovođenje može da ima ozbiljne posledice i za ostatak sveta.

  Neutralnost interneta je princip po kom se sav sadržaj na internetu tretira jednako, bez obzira na to da l iproveravate društvene mreže, gledate film ili tražite pornografiju.

  Međutim, stvari će uskoro biti drugačije, a kada internt izgubi svoju neutralnost, provajderi će moći po svojoj volji da ga usporavaju i određuju kojom brzinom interneta ćete moći da pristupate određenim sajtovima.

  Veliki problem leži i u manjku konkurencije među internet provajderima u SAD, i samim tim, provajderi koji imaju monopol će bukvalno moći da određuju brzinu interneta onako kako njima najviše odgovora i donosi najviše novca.

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  Ako su internet servisi kao što su Netflix i Amazon prinuđeni da određene servise plaćaju skuplje. To će se svakako odraziti i na cene - u celom svetu.

  Na probleme mogu da naiđu i sve kompanije koje posluju sa SAD jer će operatori moći da smanjuju i povećavaju brzinu interneta kojom će neko pristupati njihovim sajtovima, a samim tim će moći da te kompanije finansijski uslovljavaju za brži internet.

  Naravno, ovo su samo 2 najveća i najočiglednija problema, ali nema sumnje da će se vremenom pojaviti još, možda i ozbiljnijih problema.