aktuelno
  POŽAR u Mesoprometu, ogromna šteta. Franca za Pink M: Paklena stihija uništila 1,600 tona mesa (FOTO+VIDEO)
  Crna hronika

  POŽAR u Mesoprometu, ogromna šteta. Franca za Pink M: Paklena stihija uništila 1,600 tona mesa (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Stravičan požar izbio je jutros oko 4h u fabrici Mesoprometa u Bijelom Polju. Šteta se mjeri milionima.

  • icon
  • icon Pink M
  • icon
  • icon

  Vlasnik Kompanije Mesopromet Hilmija Franca, vidno potrešen, za Pink M kaže da je šteta nemjerljiva a da je stihija bila paklena.

  Došle su vatrogasne službe sa čitavog sjevera Crne Gore,  ja sam na neki način vodio taj posao ali nismo mogli zaustaviti vatrenu stihiju koja se širila. Uništeno je hiljadu i 600 tona mesa. Ne znam da li građani znaju ali meso gori kao nafta - kazao je Hilmija Franca.

  Zbog požara u fabrici Mesopromet, u Bijelom Polju je održana je i hitna sjednica lokalnog parlamenta kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade, među kojima je bila ministarka ekonomije Dragica Sekulić, te direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević. Na sjednici je precizirano kako će biti sanirano požarište, a naredni korak će biti projektovanje i izgradnja nove fabrike, te pronalaženje načina da radnici i dalje budu uposleni i finansijski zbrinuti.

  Sekulić je poručila da je kompanija Franca brend Crne Gore, te da je sada potrebno dokazati da programi podrške funkcionišu, a i iz IRF-a potcrtavaju da Franca mora ostati na tržištu.

   IRF je čitavo vrijeme bio sa ovom firmom dok se razvijala i biće i ovog puta. IRF će već u narednih par dana donijeti odgovarajuće odluke da pomogne ovoj kompaniji - kazao je Vukčević, direktor Investiciono-razvojnog fonda.

   

  požar mesopromet

  Autor: Pink M

  Vlasnik Kompanije Hilmija Franca zahvalio je Vladi na podršci i dolasku u Bijelo Polje.

  Da vide na licu mjesta šta se događa, da vide u pravom smislu riječi da kažem „katastrofu“. Međutim, pošto smo prošle godine otvorili nove fabrike, sada ćemo napraviti jedan „bajpas“ i već danas moji saradnici i timovi rade na tom poslu ,da već danas krene roba iz tih fabrika. Nekoliko lokalnih firmi iz Bijelog Polja se ponudilo da nam pruže usluge klanja i neki od segmenata fabrike su ostali netaknuti i gledaćemo preko naših partnera iz Crne Gore da nam pomognu u tom poslu. Trudićemo se da naši radnici ne osjete ovaj gubitak i nećemo otpustiti nijednog radnika- poručio je Franca.

  Iz bjelopoljske Službe zaštite kazali su da je požar lokalizovan, Na licu mjesta bili su, osim njihovih ekipa, i vatrogasci iz susjednih gradova.

  požar mesopromet

  Autor: Pink M

  požar mesopromet

  Autor: Pink M

  požar mesopromet

  Autor: Standard

  Situacija je, kaže vd načelnika Službe zaštite Milonja Rakonjac, bila alarmantna.

  požar mesopromet

  Autor: Pink M

  Angažovano je 11 vozila, stigle su kolege iz Berana i Mojkovca. Na terenu je bila sva raspoloživa snaga, mehanizacija, ljudstvo, tu su i ekipe JKP Lim. Požar je zaista veliki, čulo se nekoliko eksplozija, unutra je bilo boca sa amonijakom -ističe Rakonjac.

  Srećom, povrijeđenih nije bilo.

   

  požar mesopromet

  Autor: twitter

  Šteta je, prema prvim informacija, ogromna.

  Predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović komentarisao je požar u fabrici Mesopromet.

  požar mesopromet

  Autor: Pink M

  Ovo je prava katastrofa. Ovo je zaista težak dan za ne samo za našu opštinu nego i čitavu državu. Prava katastrofa. Tu su vatrogasne službe iz svih gradova sa sjevera, da pomognu u nevolji - rekao je Smolović.
  požar mesopromet

  Autor: twitter

  Neki od očevidaca današnjeg požara u fabrici Mesopromet u Bijelom Polju saopštili su da se najprije začula snažna eksplozija a nedugo zatim i manja, nakon čega je dim počeo da kulja sa svih strana.

  požar mesopromet

  Autor: Pink M

  Plameni jezici dosezali su nekoliko destina metara u visinu, a dim se mogao vidjeti i iz onih najudaljenijih dijelova grada.

  požar mesopromet

  Autor: twitter

  Živim preko Lima u Rasovu i negdje oko 3 sata probudila me snažna eksplozija. Potrčao sam prema prozoru i vidio ogoman plamen i dim kako doseže iz pravca fabrike Mesopromet. Bilo je zaista strašno“, ispričao je jedan mještanin naselja Rasovo.

  Vatra na kompleksu nije jenjavala, a na lice mjesta bila je i Osnovna državna tužiteljka, Katarina Kljajević.

  Okupio se veliki broj građana i sa nevjericom pratili situaciju. Radnicima su bile oči pune suza jer nisu vjerovali da se to desilo njihovoj firmi koja upošljava više od hiljadu osoba i koja slovi za gotovo jedini uspiješni kolektiv u gradu pod Obrovom.

  Kompanija Franca je jedan od najvećih proizvođača mesa i mesnih prerađevina u Crnoj Gori. Pored proizvodnje, u okviru kompanije posluje i lanac supermarketa hotela širom zemlje. Zapošljava oko 1.200 radnika.