aktuelno
  DAN POSLIJE KATASTROFE- FRANCA: Obnovićemo fabriku. Uviđaj sjutra (FOTO+VIDEO)
  Crna hronika

  DAN POSLIJE KATASTROFE- FRANCA: Obnovićemo fabriku. Uviđaj sjutra (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Stravičan požar izbio je juče ujutru oko 4h u fabrici Mesoprometa u Bijelom Polju. Šteta se mjeri milionima.

  • icon
  • icon Podgorički vremeplov
  • icon
  • icon

  Predstavnici Osnovnog tužilaštva u Bijelom Polju obišli su fabriku Mesopromet Franca nakon što je juče izbio požar koji je zahvatio 90% kompleksa. Zbog velike količine dima, kako je saopšteno, uviđaj bi trebalo da bude izvršen sjutra. U Bijelom Polju je i danas naš Bojan Vučinić. Njemu je vlasnik kompanije Hilmija Franca saopštio da radnici neće ostati bez posla.

  Državna tužiteljka Katarina  Kljajević obišla je pogone Mesoprometa koji su izgorjeli u požaru. Ekipa za uviđaj je spremna ali zbog, kako kaže za Pink M, velike toplote, uviđaj se mora odgoditi.

  Danas tokom dana pratićemo situaciju da li je sanirano sve u krugu fabrijke pa ukoliko se steknu uslovi da tokom dana ili sjutra ujutru tužilac zajedno sa ekipom za uviđaj otpočne fazu vršenja uviđaja - kazala je Katarina Kljajević, iz Osnovnog državnog tužilaštva.

  požar mesopromet

  Vlasnik Mesoprometa Hilmija Franca ne želi da se bavi procjenama o materijalnoj šteti, ali napominje da je kompletna imovina bila osigurana. Kaže za  našu televiziju i da je vatra progutala prostor od oko 10 hiljada metara kvadratnih.

   

  Mi smo sada počeli rasčišćavanje, sada ćemo imati obnovu fabrike, izgradićemo novu fabriku - kazao je Hilmija Franca.

  p

  Autor: Printscreen

  U tim pogonima radne zadatke obavljalo je svakodnevno između 500 i 600 radnika. Za sve njih kao i kooperante i u budućnosti će biti posla, tvrdi Franca.

  požar mesopromet
  Mi se nećemo predavati . Što se tiče kooperanata oni rade svoj posao. Prerada se nastavlja - kazao je Franca.

  Na lokaciji na kojoj se nalazi kompleks kompanije Mesopromet i danas su prisutne vatrogasne ekipe jer se povremeno pojavljuje vatra.

  Požar je lokalizovan ali se u potpunosti može ugasiti nakon čišćenja terena tj nakon izbacivanja šuta koji je izgorio u hangarima. Nakon ostranjivanja toga požar će biti u potpunosti lokalizovan. To može da bude dan, dva, tri ali vidjecemo kako uslovi budu nalagali - ističe Milonja Rakonjac, Služba zaštita i spasavanja.

  Upravo uklanjanje otpada iz hangara u kojima je bilo preko hiljadu i po tona mesa bila je tema današnjeg sastanka na kome su prisustvovali i predstavnici Uprave za bezbjednost hrane. Direktorica Vesna Dajković poručuje da se traži rješenje kako i gdje odložiti otpad.

  požar mesopromet

   

  Uvjeravam i Vas i građane Crne Gore da će se sve uraditi I da će se preduzeti sve adekvatne mjere da ono bude sklonjeno na najadekvatniji  i najbezbjedniji način - kazala je Daković.

  Pomoć kompaniji Mesopromet stiže sa svih strana. Za dva dana ovu kompaniju obišli su brojni privrednici iz zemlje ali i regiona, a pomoć je najavila i Vlada i Investiciono razvojni fond.

  IRF je čitavo vrijeme bio sa ovom firmom dok se razvijala i biće i ovog puta. IRF će već u narednih par dana donijeti odgovarajuće odluke da pomogne ovoj kompaniji - kazao je Zoran Vukčević, IRF.

  Tokom jučerašnje posjete Mesoprometu iz Vlade je najavljeno da će učiniti sve da se na temeljima uništene podigne nova fabrika.

  Vlasnik Kompanije Mesopromet Hilmija Franca, vidno potrešen, kazao je za Pink M  da je šteta nemjerljiva a da je stihija bila paklena.

  Došle su vatrogasne službe sa čitavog sjevera Crne Gore,  ja sam na neki način vodio taj posao ali nismo mogli zaustaviti vatrenu stihiju koja se širila. Uništeno je hiljadu i 600 tona mesa. Ne znam da li građani znaju ali meso gori kao nafta - kazao je Hilmija Franca.

   

  o

  Autor: Podgorički vremeplov

  Zbog požara u fabrici Mesopromet, u Bijelom Polju je održana je i hitna sjednica lokalnog parlamenta kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade, među kojima je bila ministarka ekonomije Dragica Sekulić, te direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević. Na sjednici je precizirano kako će biti sanirano požarište, a naredni korak će biti projektovanje i izgradnja nove fabrike, te pronalaženje načina da radnici i dalje budu uposleni i finansijski zbrinuti.

  Sekulić je poručila da je kompanija Franca brend Crne Gore, te da je sada potrebno dokazati da programi podrške funkcionišu, a i iz IRF-a potcrtavaju da Franca mora ostati na tržištu.

   IRF je čitavo vrijeme bio sa ovom firmom dok se razvijala i biće i ovog puta. IRF će već u narednih par dana donijeti odgovarajuće odluke da pomogne ovoj kompaniji - kazao je Vukčević, direktor Investiciono-razvojnog fonda.

   

  požar mesopromet

  Autor: Pink M

  Vlasnik Kompanije Hilmija Franca zahvalio je Vladi na podršci i dolasku u Bijelo Polje.

  Da vide na licu mjesta šta se događa, da vide u pravom smislu riječi da kažem „katastrofu“. Međutim, pošto smo prošle godine otvorili nove fabrike, sada ćemo napraviti jedan „bajpas“ i već danas moji saradnici i timovi rade na tom poslu ,da već danas krene roba iz tih fabrika. Nekoliko lokalnih firmi iz Bijelog Polja se ponudilo da nam pruže usluge klanja i neki od segmenata fabrike su ostali netaknuti i gledaćemo preko naših partnera iz Crne Gore da nam pomognu u tom poslu. Trudićemo se da naši radnici ne osjete ovaj gubitak i nećemo otpustiti nijednog radnika- poručio je Franca.

  Iz bjelopoljske Službe zaštite kazali su da je požar lokalizovan, na licu mjesta bili su, osim njihovih ekipa, i vatrogasci iz susjednih gradova.

   

  požar mesopromet

  Autor: Pink M

  požar mesopromet

  Autor: Standard

  Situacija je, kaže vd načelnika Službe zaštite Milonja Rakonjac, bila alarmantna.

  požar mesopromet

  Autor: Pink M

  Angažovano je 11 vozila, stigle su kolege iz Berana i Mojkovca. Na terenu je bila sva raspoloživa snaga, mehanizacija, ljudstvo, tu su i ekipe JKP Lim. Požar je zaista veliki, čulo se nekoliko eksplozija, unutra je bilo boca sa amonijakom - kazao je Rakonjac.

  Srećom, povrijeđenih nije bilo.

  požar mesopromet

  Autor: twitter

  Šteta je ogromna.

  Predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović komentarisao je požar u fabrici Mesopromet.

  požar mesopromet

  Autor: Pink M

  Ovo je prava katastrofa. Ovo je zaista težak dan za ne samo za našu opštinu nego i čitavu državu. Prava katastrofa. Tu su vatrogasne službe iz svih gradova sa sjevera, da pomognu u nevolji - rekao je Smolović.požar mesopromet

  Autor: twitter

  Neki od očevidaca jučerašnjeg požara u fabrici Mesopromet u Bijelom Polju saopštili su da se najprije začula snažna eksplozija a nedugo zatim i manja, nakon čega je dim počeo da kulja sa svih strana.

  Plameni jezici dosezali su nekoliko destina metara u visinu, a dim se mogao vidjeti i iz onih najudaljenijih djelova grada.

  požar mesopromet

  Autor: twitter

  Živim preko Lima u Rasovu i negdje oko 3 sata probudila me snažna eksplozija. Potrčao sam prema prozoru i vidio ogoman plamen i dim kako doseže iz pravca fabrike Mesopromet. Bilo je zaista strašno - ispričao je jedan mještanin naselja Rasovo.

  Vatra na kompleksu nije jenjavala, a na lice mjesta bila je i Osnovna državna tužiteljka, Katarina Kljajević.

  Okupio se veliki broj građana i sa nevjericom su pratili situaciju. Radnicima su bile oči pune suza jer nisu vjerovali da se to desilo njihovoj firmi koja upošljava više od hiljadu osoba i koja slovi za gotovo jedini uspiješni kolektiv u gradu pod Obrovom.

  Kompanija Franca je jedan od najvećih proizvođača mesa i mesnih prerađevina u Crnoj Gori. Pored proizvodnje, u okviru kompanije posluje i lanac supermarketa hotela širom zemlje. Zapošljava oko 1.200 radnika.