aktuelno
  GORSKA SLUŽBA ZA PINK M: Turisti iz Rusije bez opreme išli u pohod, poginula Baranova (FOTO+VIDEO)
  Crna hronika

  GORSKA SLUŽBA ZA PINK M: Turisti iz Rusije bez opreme išli u pohod, poginula Baranova (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Ruska državljanka 21-godišnja Elvira Baranova preminula je od posljedica pada u reonu ispod prevoja Samar na Durmitoru.

  • icon
  • icon PinkM
  • icon
  • icon

  Načelnik Gorske službe spašavanja Željko Loncović, kazao je za Pink M da je ekipa ruskih turista u pohod krenula bez adekvatne planinarske opreme, te da je to bio uzrok nesreće.

  željko loncović

  Autor: Arhiva

  Iz direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore sinoć oko 18 sati stigao je poziv za intervenciju na prevoju Samar, jer je pet ruskih državljana ostalo zaglavljeno na prelazu na lokaciji Zeleni vir - Gornja Škrka

  Vremenski uslovi su bili loši, padala je kiša, magla je bila nisko, helikopter nije mogao da priđe, pa smo pošli sa Žabljaka. Došli smo tokom noći na lokaciju i tamo smo zatekli beživotno tijelo djevojke, koja se klizala nekih 200 do 250 metara i smrtno stradala - kazao je Željko Lonvocić, načelnik GSS Crne Gore.
  durmitor

  Autor: PinkM

  Kada su stigli na mjesto nesreće, pored tri djevojke koje su takođe bile životno ugrožene, spasioci su zatekli i jednog muškarca, takođe ruskog državljanina, koji je navodno bio vodič, ali koji očigledno nije imao svijest o tome u šta su se upustili:

  Pošto je u Durmitoru i dalje velika količina snijega, oni nijesu imali adekvatnu opremu ni za kretanje, ni za zaštitu od hladnoće, prijetila im je smrt od smrzavanja, pa je ekipa imala dosta problema dok ih je spustila na bezbjedno, negdje oko pola tri, na lokaciju Donja Škrka - rekao je.
  Durmitor

  Autor: PinkM

  U Gorskoj službi apeluju na sve, naročito na turiste željne adrenalina, da se ne upuštaju u ovakve i slične avanture, posebno ne bez obučenih vodiča koji poznaju teren i ćudi planine. Sličan apel uputio je i Luka Bulatović vlasnik turističke agencije Explorer, koja organizuje brojne planinarske ture, upozoravajući javnost da je ova meterija u Crnoj Gori potpuno neuređena.

  Mi bi trebali da zaštitimo drzavu, da ona više ovim stvarima ne pristrupa volonterski, već da se ona ili specijalizuje ili nadje specijalizovane sluzbe koje ce davati usluge za to, kao i u svim drugim drzavama, da se necije zadovoljstvo, da ne promisljeno ode u planinu i nešto mu se desi, da onda niko ne mora trčati za njim - kazao je Luka Bulatović,  vlasnik turističke agencije Explorer.
  agent

  Autor: PinkM

  Povrijeđeni, i nastradala Baranova, prebačeni su rano jutros u Podgoricu helikopterom crnogorskog MUP-a, a nadležni su obavijestili ambasadu Rusije o nesrećnom ishodu planinarske ture na Durmitoru.