aktuelno
  OVO SIGURNO NISTE ZNALI - Istu pidžamu NE SMETE nositi dva dana zaredom!
  Dom

  OVO SIGURNO NISTE ZNALI - Istu pidžamu NE SMETE nositi dva dana zaredom!

  • icon
  • icon

  Podaci govore da muškarci u proseku na 13 dana promene pidžamu, a žene na neverovatnih 17.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Mada je sve individualno, retko ko menja pidžamu dovoljno često jer naučnici kažu da bi čistu valjalo oblačiti svake večeri.

  Evo nekih izuzetno neprijatnih posledica koje se mogu javiti ako ne menjate pidžamu svake večeri.

  Stafilokoke

  Većina ljudi na koži nosi malu količinu stafilokoka, bakterija koje se nalaze na koži, u nosu, ustima, i ne uzrokuju nikakve tegobe. No, ako noćima nosite istu pidžamu, broj ovih bakterija se povećava, a kroz ogrebotine mogu ući pod kožu i uzrokovati opasne infekcije. Redovno pranje pidžame trebalo bi da to spreči.

  Grinje

  Grinje se hrane mrtvom kožom, pa ih privlače vaš krevet i pidžama, koji su puni mrtvih epitelnih ćelija. Prljave pidžame privlače još više grinja, što može dovesti do respiratornih problema, posebno tokom sna.

  Neugodan miris

  Svi znamo da neredovno tuširanje i slabo održavanje higijene tela uzrokuju loš miris, a kako do toga ne bi došlo, potrebno je i da redovno perete pidžamu. Ona upija znoj tokom noći, a bakterije se naročito brzo razmnožavaju na mračnim i vlažnim mestima, te otuda neugodni mirisi. Čak i ako se svake večeri tuširate, nema koristi ako obučete prljavu pidžamu.

  Nesanica

  Spavanje u čistoj pidžami pruža vam osećaj svežine, udobnosti i pomaže da utonete u san. S druge strane, spavanje u prljavoj pidžami drži vas budnima celu noć jer će vaša koža biti masna i svrbeće vas. Osim toga, zbog grinja ćete otežano disati. To dovodi do hrkanja i drugih prekida sna, ali i do alergija.

  Pad imuniteta

  Ako konstantno nosite prljavu pidžamu, vaš imunosistem mora da se bori protiv stafilokoka, bakterija i virusa. To slabi vaše telo, što znači da ćete češće biti bolesni.