aktuelno
  SAVETI ZA UREĐENJE BAŠTE: Malo trave, mnogo šarenila, a ovo je NAJBOLJI IZBOR CVEĆA za svaki prostor
  Dom

  SAVETI ZA UREĐENJE BAŠTE: Malo trave, mnogo šarenila, a ovo je NAJBOLJI IZBOR CVEĆA za svaki prostor

  • icon
  • icon

  Konačno nam je stiglo lepo vreme i pravi je trenutak da uredimo bašte, terase, dvorišta. Nema boljeg načina da dekorišete dvorište od sadnje raznobojnog cveća.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Pre nego što se upustite u ovu avanturu, razmislite da li ćete da se opredelite za cveće kontrastnih boja ili ćete izabrati više tonova jedne boje. I jedna i druga opcija izgledaju veoma lepo, s tim što prva deluje raskošno, dok druga ostavlja utisak sofisticiranosti.

  Petunija, verbena, begonija, lobelija, geranijum - izbor cveća je veliki. Petunije cvetaju od početka proleća do kasne jeseni, a potrebne su im toplota i svetlost.

  Verbena je jednogodišnja biljka čiji su cvetovi u pink, crvenoj, ljubičastoj ili plavoj boji. Cveta takođe od ranog proleća do jeseni. Potrebno je samo da zasadite seme i kad sadnica poraste, presadite je u veću saksiju.

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  Među baštovanima je veoma popularna begonija. Krase je asimetrično lišće i bujne stabljike različitih oblika i boja, a vole je i lenjivci, jer ne zahteva preveliku brigu. Dovoljno je da izaberete mesto gde će je sunce grejati rano ujutru i po podne.

  Još jedno cveće za lenje baštovane je lobelija. Neophodno je obezbediti odgovarajuće zemljište - hranljivo, ali bez humusa, i blagovremeno zalivati. Rezultat su sitni, ali gusti i prelepi cvetovi plave, bele ili ljubičaste boje.

  Popularan izbor za terase, pogotovo u područjima sa toplim letima, jeste geranijum koji dobro podnosi suše i voli umereno zalivanje.

  Kad posadite cveće, na vama je da se udobno zavalite u stolicu i uživate u mirisima i bojama koji se šire vašom terasom ili dvorištem.