aktuelno
  KURPEJOVIĆ ZA PINK M: Sve manje nezaposlenih visokoškolaca (FOTO+VIDEO)
  Društvo

  KURPEJOVIĆ ZA PINK M: Sve manje nezaposlenih visokoškolaca (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Nakon prvog upisnog roka za brucoše, pojedini studijski programi, kao što je pravo i ekonomija, ali i Medicinski fakultet, ispunili su kvotu za upis, kažu iz Ministarstva prosvjete. Najavljuju i da će od sljedeće godine biti jedinstveno pravilo upisa za sve ustanove visokog obrazovanja, gdje će biti jasno propisano koji obrazovni programi odgovaraju studijskim, navode iz Ministarstva.

  • icon
  • icon PrintScreen
  • icon
  • icon

  I ove godine, kao i prethodne, na fakultetima vlada veliko interesovanja za pravo i ekonomiju. Ipak, nerijetko se dešavaju i iznenađenja na pojedinim studijskim programima.

  mubera kurpjović

  Autor: PrintScreen

  Ono što je interesantno da na Elektrotehničkom fakultetu bio je značajan broj prijavljenih na studijskom programu primijenjeno računarstvo, gdje se primalo 130, a prijavilo se preko 200, dok na studijskim programima koji su iz oblasti akademskih studija, gdje imamo elektroniku, energetiku i klasične računare, taj broj nije popunjen - kazala je Mubera Kurpejović iz Ministarstva prosvjete.

  Iz Ministarstva, kažu da je bitno napraviti balans između ponude i potražnje na tržistu rada, kako ne bi dolazili u situaciju da kuburimo sa pojedinim deficitarnim zanimanjima.

  studenti 2

  Autor: PrintScreen

  Ono što je bitno da ćemo sljedeće godine imati jedinstveno pravilo upisa za sve ustanove visokog obrazovanja, gdje će biti jasno propisano koji to obrazovni programi odgovaraju određenim studijskim programima. U ovom trenutku to su pravilnici koji se razlikuju od ustanove do ustanove - najavila je Kurpejović.

  A da bi imali uvid kada je riječ o upisnoj politici, u Ministarstvu su radili studiju praćenja studenata koji su diplomirali 2009. i 2012 . godine.

  ministarstvo prosvjete

  Autor: PrintScreen

  Ono što je dobar podatak da većina njih radi, prepoznat je problem nedostatka praktičnog znanja, što je sada regulisano novim zakonom od minimum 25 posto. Imamo podatke da su ranije čekali duže na posao, od sada je situacija znatno drugačija.

  Da su preduzete aktivnosti dale rezultate govori i podatak da je u odnosu na prošlu godinu na Zavodu smanjen broj nezaposlenih visokoškolaca za 1000. Iz Ministarstva kažu, da će i dalje raditi na unaprjeđenju studijskih programa, a sve sa ciljem da visokoškolcima omoguće da stečena znanja primjene u praksi.