aktuelno
  ĆALOVIĆ SMIJENJENA ZBOG KONFLIKTA INTERESA (FOTO+VIDEO)
  Društvo

  ĆALOVIĆ SMIJENJENA ZBOG KONFLIKTA INTERESA (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Skupština je danas razriješila Vanju Ćalović Marković sa mjesta članice Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije. Za razrješenje Ćalović glasalo je 39 poslanika, protiv su bila četiri, a tri su bila uzdržana. njeno mjesto zauzeće Gavrilo Čabarkapa. Tokom danasnje skupstinske rasprave poslanici iz opozicionih redova porucili su da bi o razrješenju Ćalovićeve trebalo raspravljati nakon odluke Upravog suda. Iz vladajuće partije ipak kažu da je Skupština samostalan organ koji odluke donosi mimo sudskih.

  • icon
  • icon Autor: Arhiva
  • icon
  • icon

  ASK je 29. maja donijela odluku kojom je utvđeno da je Ćalović Marković prekršila odredbe Zakona o sprečavanju korupcije budući da je učestvovala u radu Savjeta kada se odlučivalo o tačkama dnevnog reda koje su se odnosile na njene prijave Agenciji zbog navodnih “izbornih neregularnosti” tokom parlamentarnih izbora 2016. na koje se obavezala u skladu sa ugovorom sa delegacijom EU, i tako je, kako je ocijenila ASK, javni interes podredila privatnom.

  Prema riječima poslanice DPS-a Marte Šćepanović nakon toga i njena zarada je drastično porasla.

  Nakon zaključenja ovog ugovora uslijedilo je njeno višestruko uvećanje mjesečne zarade i to sukcesivno sa bruto iznosnom od 140 eura na neto iznos od hiljadu i 837 za period januar – decembar 2016. godine i bruto iznos od 2741 u toku 2017. godine istovremeno primajući i naknadu za člana Savjeta - kazala je Marta Šćepanović.
  10 psiholoških trikova koji će vam pomoći da uštedite novac

  Šćepanović: Nakon zaključenja ovog ugovora uslijedilo je njeno višestruko uvećanje mjesečne zarade

  marta šćepanović

  Autor: Prt ScR/You tube/Skupština

  Predsjednica skupstinskog Odbora za antikorupcju Daliborka Pejović napominje da je upravo zbog konflikta interesa 160 funkcionera smijenjeno ili dalo ostavke na svoje funkcije.

  Imali smo kao članovi odbora mogućnost da pročitamo ovaj famozni ugovor koji je sklopljen ispred NVO MANS i EU. Znate šta me najviše zabrinulo. Činjenica da je neko mogao da garantuje da će podnijeti 3 inicijative nadležnom matičnom odboru na kojem će se razmatrati postupci fer odnosno postupak sprovdenih izbora i da će obezbijediti barem jedno saslušanje. Ako treba da pričamo o nejednakosti pred zakonom i nepoštovanju institucionalnog integriteta onda je ovo pravi eklantantan primjer - kazala je Pejović.
  daliborka

  Pejović napominje da je upravo zbog konflikta interesa 160 funkcionera smijenjeno ili dalo ostavke na svoje funkcije, Autor: Prt ScR/You tube/Skupština

  Ćalović je naime bila obavezna, kako je Agencija navela, da prethodno da izjavu o postojanju privatnog interesa u vezi sa realizacijom Ugovora. Ona međutim nije obavijestila ostale učesnike u raspravi, niti je zatražila mišljenje Agencije o postojanju sukoba interesa. Time je prema Odluci ASK, prekršila član sedam i osam Zakona o sprečavanju korupcije. Vanju Ćalović Marković prijavio je inače za konflikt interesa Ask-u dugogodišnji saradnik Vuk Maraš.

  maraš

  Ćalović je Ask-u prijavio dugogodišnji saradnik Vuk Maraš, Autor: volimpodgoricu.me

  Iako su iz opozicionih redova apelovali da se sačeka odluka Upravnog suda, iz vladajuće koalicije podsjećaju da ipak postoje 3 grane vlasti koje odluke donose samostalno. Upravo se i ova odluka donosi u skladu sa Zakonom o sprječavanju korupcije.

  Taj zakon nije donijela vladajuća većina nego taj zakon su kreirali 99 posto opozicija i NVO sektor na čelu sa Mansom. Da, o sprječavanju korucije i zakon o agenciji. Ja sam bio u komisiji kada su birani članovi Savjeta - rekao je Obrad Mišo Stanišić.
  obrad mišo

  Stanišić: I ova odluka se donosi u skladu sa Zakonom o sprječavanju korupcije, 

  Autor: PrtScr/Youtude/Skupstina

  Podsjetimo, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora zaradila je 149.000 eura, jer se direktorica te NVO Vanja Ćalović-Marković Ugovorom o grantu sa EU, u koji je Pobjeda imala uvid, obavezala da će za tu sumu podnijeti određeni broj prijava vezanih za navodne “izborne neregularnosti” 2016.-te.

  http://pinkm.me/vijesti/47066/savjet-ask-calovic-markovic-u-konfliktu-interesa-fotovideomans i delegacija

  Autor: PinkM/PrtScr

  MANS je nakon parlamentarnih izbora podniio Agenciji za sprečavanje korupcije 2.346 inicijativa za kršenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a koje se odnose na transparentnost troškova. Sve inicijtive su odbijene kao neosnovane.

  Ugovorom od 4. decembra 2015. godine, pod nazivom „Fer izbori bez korupcije“ koji su potpisali Ćalović i Mitja Drobnič, tadašnji šef Delegacije EU u Podgorici, direktorica MANS-a obavezala se da će ASK-u podnijeti najmanje 50 inicijativa za kršenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, zatim najmanje hiljadu i po zahtjeva za dobijanje podataka o predizbornim troškovima koji nijesu objavljeni na internet stranicama institucija.

  Ćalović-Marković preuzela je obavezu da podnese i najmanje tri inicijative Parlamentarnom odboru za nadzor nad sprovođenjem izbornih zakona. Dio obaveza odnosi se na sačinjavanje i podnošenje najmanje 20 krivičnih prijava za političku korupciju i kršenje Zakona o finansiranju političkih partija, kao i sačinjavanje najmanje 30 tzv. studija slučaja. Ukoliko Agencija ne djeluje po podnijetim inicijativama blagovremeno ili odluči da ne pokrene postupke protiv onih koji krše zakon, MANS prema ugovoru, podnosi žalbu sudu. Ćalović-Marković obavezala se da će njena NVO pratiti donacije iz privatnog sektora i od pojedinaca svim partijama.

  z

  Autor: Printscreen

  p

  Autor: Printscreen

  p

  Autor: Printscreenp

  Autor: Printscreen

  d

  Autor: Printscreen

  sd

  Autor: Printscreen

  POVEZANE VIJESTI:

  http://pinkm.me/vijesti/45147/ask-%C4%87alovi%C4%87-kr%C5%A1i-zakon.-radonji%C4%87-vanja-ometanjem-ostvarila-nov%C4%8Danu-korist-(foto+video)Ask o vanji

  Autor: PinkM/PrtScr

  http://pinkm.me/vijesti/40521/direktor-ask-vanji-%C4%87alovi%C4%87-vi-ste-u-konfliktu-interesa!-(foto)direktor ask o vanji

  Autor: PinkM/PrtScr