aktuelno
  IGNJATOV ZA PINK M: Društvo je spremno da osudi, ali ne i razumije (FOTO+VIDEO)
  Društvo

  IGNJATOV ZA PINK M: Društvo je spremno da osudi, ali ne i razumije (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Nemili događaji, koji su obilježili posljednji period, u kojima su djeca žrtve roditelja, potresli su javnost, ali i izazvali lavinu komentra. Psihološkinja Tijana Ignjatov s tim u vezi kaže da smo kao društvo spremni da osudimo, ali ne i da razumijemo, da nešto promijenimo.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  U psihoterapiji to zovemo psihološka igra, strašno, strašno. Da ćemo ovih dana da se nađemo sa prijateljima i da komentarišemo međusobno ili kroz medije da je sve ovo što se događa u prethodnom periodu jako strašno, da je to nezamislivo i da ćemo ostati na razmjeni stimulusa i da ćemo neke socijalne kontakte da nahranimo time, naše senzacije, potrebe, za nekim stimulusima, a da se ništa strukturalno neće promijeniti - kazala je Ignjatov.

  p

  Autor: Printscreen

  Osuda ili proganjajući momenat ima korijen u našim emocijama, odnosno reakcijama na ovakve stvari, pojašnjava Ignjatov.

    Pričajući sa ljudima i čitajući komentare, vidim da reagujemo ljutnjom., što je jedna od osdnovih emocija. Emocije su energija i ljutnja je jedna od najpotentbnijih emocija. Šta je poenta? Poenta je kada smo već dobili tu energiju i tu ljutnju da je usmjerimo na konstruktivan set akcija - istakla je naša sagovornica.

  p

  Autor: Printscreen

  U principu, to i ne ide tako lako. Zbog toga, potcrtava Ignjatov, ne bi trebalo podlijegati pod uticaj mase.

  Mislim da je to druga zamka u koju upadamo, ili skačemo u zaključke ili padnemo na manipulaciji u smislu da je blizak izvor dao tačne informacije da to u realnosti i nije tako. Roditeljske vještine mogu se naučiti i prije nego što se ostvarimo u ulozi roditelja - kazala je Ignjatov.
  p

  Autor: Printscreen

  Da bismo izašli iz začaranog kruga osude, neophodno je ukazuje Ignjatov, neprestano učiti, širiti vidike spoznaje, jer samo na taj način, moći ćemo kako sebi, tako i drugima biti od koristi.