aktuelno
  DJECA, odraz našeg ponašanja (FOTO+VIDEO)
  Društvo

  DJECA, odraz našeg ponašanja (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Da bismo promijenili negativne prakse u vaspitavanju djece, potrebni su nam novi modeli i pristupi, a jedna takva inicijativa, koja promoviše pozitivno roditeljstvo, a koja se sprovodi u nekoliko zemalja u Africi, Aziji i Evropi pokrenuta je i u Crnoj Gori. Roditelji djece starosti od 2 do 9 godina prošli su obuku kroz UNICEF-ov program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za djecu, prilikom čega su usmjereni kako da riješe izazove u porodici na pozitivan i nekonflikatn način.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Iskustva roditelja koji su prošli obuku kroz program pozitivnog roditeljstva su dobra. Naime, ovladavanje novim znanjima i vještinama usmjerilo ih je na razvijanje boljeg odnosa sa djecom.

  Elvira Kurčehajić

  Autor: Printscreen

  Svih dvanaest sesija od nas su tražile novo rješavanje problema. Počevši od onih kada počnu da se svađaju, na koji način, bez vikanja, mi možemo da riješimo problem. Iz sesije u sesiju mi smo napredovali, a napredak je vidan i kod djece - istakla je Elvira Kurčehajić.
  bosiljka vuković

  Autor: Printscreen

  Mislim da mi je dala brojne alatke koje su mene rasteretile briga koje roditeljstvo nosi. Tako da je moj odnos prema djeci i ljubav nekako rasterećenija, opuštenija. I samim tim komunikacija sa mojom ćerkom od četiri godine postala je jednostavnija i lakša - kazala je o svom iskustvu Bosiljka Vuković.

  A koliko i zašto su bitni programi pozitivnog roditeljstva pojašnjavaju iz Ministarstva prosvjete.

  tamara milić

  Autor: Printscreen

  Oni roditelje osposobljavaju da u svojim domovima primjenjuju kreativne, ciljane, struktuirane aktivnosti, za koje sam ubijeđena da se u predškolskim ustanovama i rade. Roditelji se osnažuju da stvaraju podržavajuće, stimulativno, zdravo i bezbjedno okruženje kako bi se zadovoljile i njihove potrebe i potrebe njihove djece - objašnjava Tamara Milić iz Ministarstva prosvjete.

  Iako svako dijete ima pravo da živi život bez ijednog oblika nasilja, to u praksi, nažalost, ne biva tako. Obično se dijete u najvećoj mjeri prvi put sa nasiljem susretne u porodici. Na globalnom nivou 40 odsto djece starosti od 3-4 i od 5-9 godina, bilo je izloženo fizičkom kažnjavanju.

  osama kogali

  Autor: Printscreen

  U Crnoj Gori, prema istraživanju koje je sprovedeno 2013. godine, više od dvije trećine djece starosti od 1-14 godina bilo je izloženo psihološkom nasilju u svojoj porodici, tokom mjeseca koji je prethodio istraživanju, dok je 31 odsto djece bilo izloženo fizičkom kažnjavanju - kazao je šef predstavništva UNICEF-a u CG, Osama Kogali.

  Ciklus programa sproveli su domovi zdravlja u četiri opštine : Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama. Program se sprovodi u nekoliko zemlja u Africi, Aziji i Evropi, a u Crnoj Gori u okviru kampanje “Zaustavimo nasilje”. Sudeći po iskustvima roditelja, kroz program je ukazano na probleme, ali i na način kako da budu eliminisani u hodu.

  almir međedović

  Autor: Printscreen

  Otprilike su djeca odraz našeg ponašanja. Kako mi postupamo, tako će i oni. Oni samo traže pažnju, ništa više - poručio je Almir Međedović.