aktuelno
  KRIVIČNE PRIJAVE protiv nesavjesnih proizvođača hrane (VIDEO)
  Društvo

  KRIVIČNE PRIJAVE protiv nesavjesnih proizvođača hrane (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove tokom ljetnje sezone kontrolisaće sve privremene punktove na kojima se prodaju domaći proizvodi, koji to često nisu. Uprava je nedavno sa tržišta povukla više stotina kilograma meda i više desetina maslinovog ulja za koje se ispostavilo da ne zadovoljavaju traženi kvalitet. Ako se nastavi prodaja takve robe uslijediće prekršajne, a ako se ugrozi zdravlje potrošača, protiv nesavjesnih prodavaca, biće podnijete i krivične prijave, pojasnili su za Pink M iz Uprave.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Kad počne sezona, po nepisanom pravilu, pojavi se veliki broj privremenih punktova ili tezgi na kojima se prodaju navodno domaći proizvodi. Prethodnih godina ustanovljeno je da je najčešće posrijedi prevara potrošača i da to nisu domaći proizvodi, već neke vrste falsifikata. Prošlogodišnje laboratorijske analize pokazale su da čak polovina te robe nema odgovarajuće parametre traženog kvaliteta

  Svi znamo da se med koristi kao izuzetno hranljiva hrana, koja ima posebna nutritivna svojstva i ustanovljeno je da 50 odsto tih proizvoda koji su bili oduzetni zapravo nemaju taj kvalitet meda koji potrošač očekuje. Dakle nije bilo nebezbjednih proizvoda u prošlogodišnjoj analizi, ponavljam analiza od ove godine još nije gotova, ali jeste bilo problema sa kvalitetom - istakla je Vesna Daković.

  U Upravi apeluju na proizvođače da svoju robu prodaju turistima i plasiraju je na domaćem tržištu, ali isto tako poručuju da će kontrole trajati tokom cijele sezone.

  Uprava ima plan za ljetnju sezonu, koji propisuje kako i gdje se rade kontrole, a kada konkeretno pričamo o kontroli prodaje domaćih proizvoda, one će se raditi gdje god se to dešava - kod pojedinih vjerskih objekata, na magistralnim proavcima, na jugu, na sjeveru. Apelovali smo na građane da nas obavijeste da li postoje lokacije na kojima sumnjaju da se plasiraju proizvodi ispod dozvoljenog kvaliteta - kazala je Vesna Daković.
  p

  Autor: Printscreen

  Zakon o bezbjednosti hrane vrlo je jasan i kaže da dovođenje u opasnost zdravlja potrošača podrazumijeva i krivičnu odgovornost. Do sada su identifikovani slučajevi prikrivanja kvaliteta, ali to što nije bilo slučajeva prodaje robe koja ugrožava zdravlje ljudi, ne znači da inspektori neće nadgledati i taj bezbjednosni segment.

  pp

  Autor: Printscreen

  Ja vjerujem da ovdje neće biti tih slučajeva, ne očekujem da ce biti nebezbjedne hrane i kod nas zaista nije bilo toga da se utvrdi da ta hrana ugrožava zdravlje potrošača, pa onda nije ni bilo potrebe za tim. Samo su povlacene prekrsajne prijave, ali ako se to dogodi vjerujete da niko nece dovoditi u pitanje da li će se pozvati na te stavke iz zakona - istakla je naša sagovornica.

  p

  Autor: Printscreen

  Za do sada otkrivene slučajeve prodaje proizvoda neadekvatnog kvaliteta inspektori su uručivali takozvane ukaze, jer je posrijedi bila prevara, a ne ugrožavanje zdravlja. Ako bi se kod istog prodavca ponovo našli falsifikati, uslijediće prekršjane prijave i sankcije u skladu sa zakonskim propisima.