aktuelno
  PROBOJ TUNELA Klisura biće nastavljen iduće sedmice
  Društvo

  PROBOJ TUNELA Klisura biće nastavljen iduće sedmice

  • icon
  • icon

  Radovi na proboju tunela Klisura na putu Kolašin-Berane, koji su zaustavljeni zbog pojave velike količine vode, biće nastavljeni tokom sljedeće sedmice, saopštio je Vikend novinama direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača.

  • icon
  • icon CdM
  • icon
  • icon

  Do zastoja radova na ključnom i najzahtjevnijem objektu jedne od kapitalnih saobraćajnica u državi došlo je krajem aprila kada su radnici naišli na veliku količinu vode u tunelu. Oni su tada prekinuli proboj jer su novonastali uslovi prijetili da im ugroze živote, a Parača kaže da je dotok vode u međuvremenu zaustavljen.

  Od Jelovice izvode se radovi na ulaznom portalu tunela Klisura. Po prestanku dotoka vode u tunelu izvršena su dodatna geološka istraživanja, koja su pokazala da je neophodno izvršiti korekciju projektnog rješenja koja se sastoji u promjeni podužnog pada u tunelu, tako da će tokom sljedeće nedjelje biti nastavljeni radovi na proboju tunela od Jezerina”, rekao je Parača.

  Planirano je da ovaj tunel bude dug 2,8 kilometara, a osim toga predviđena je i rekonstrukcija dionice od 14,4 kilometara, uključujući i most dužine 150 metara. Dvomjesečni zastoj nesumnjivo će uticati na dinamiku realizacije projekta vrijednog 34,7 miliona eura, ali Parača nije mogao da precizira koliko će kasniti gradnja puta.

  Doći će do određenog kašnjenja u realizaciji ovog projekta, ali s obzirom da je ugovoreni rok 730 kalendarskih dana za sada je rano govoriti koliko tačno iznosi to kašnjenje”, naveo je Parača. On je istakao da se, i pored toga, radovi na projektu rekonstrukcije puta Lubnice-Jezerine koji se odnose na trasu buduće saobraćajnice odvijaju u skladu sa dinamikom koju je dostavio izvođač – kompanija EuroAsfalt iz Sarajeva.