aktuelno
  U Crnoj Gori nema groznice zapadnog Nila, ipak pooštrene kontrole
  Društvo

  U Crnoj Gori nema groznice zapadnog Nila, ipak pooštrene kontrole

  • icon
  • icon

  Iako u Crnoj Gori za sada nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od groznice zapadnog Nila, Institut za javno zdravlje je pooštrio kontrole, imajući u vidu da je u periodu od juna do novembra, kako su kazali, najintenzivnija transmisija ove vrste virusa.

  • icon
  • icon Autor: Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Imajući u vidu povećanu frekvenciju turista, te da su prvi slučajevi obolijevanja prijavljeni u susjednoj Srbiji, te Italiji i Grčkoj, iz Instituta su saopštili da su kontrole pooštrene nad svim slučajevima groznica nepoznatoga porijekla i produženog trajanja kako bi se na vrijeme identifikovalo eventualno obolijevanje od groznice zapadnog Nila.

  Intenzivni nadzor se sprovodi sa ciljem ranog otkrivanja slučajeva, njihove adekvatne obrade, pravovremenog planiranja i sprovođenja dodatnih protivepidemijskih mjera i obavještavanja javnosti kao i institucija koji se bave transfuzijom krvi i njenom sigurnom upotrebom o potencijalnim područjima u kojima cirkuliše virus zapadnog Nila (VZN)”, saopštili su iz Instituta.

  U prethodnoj sezoni, tokom 2017. godine, prijavljeno je 288 slučajeva obolijevanja od groznice zapadnog Nila u EU i susjednim državama, pri čemu u Crnoj Gori nije bilo registrovanih slučajeva.

  Grčka je prijavila četiri slučaja, Italija jedan, dok su u Srbiji registrovana dva slučaja obolijevanja. U ovoj sezoni nadzora, zaključno sa 5. julom nije bilo prijavljenih slučajeva obolijevanja od groznice zapadnog Nila na teritoriji Crne Gore”, saopštili su iz Instituta, navodeći da potencijalno dobrovoljno davanje krvi treba da bude odloženo za 28 dana od davalaca koji su boravili i napustili područje za koje je utvrđeno da postoji lokalna transmisija VZN.