aktuelno
  SKANDALOZNO IZBJEGAVANJE PRAVDE - Bečić neće odgovarati za plagijat? (VIDEO)
  Društvo

  SKANDALOZNO IZBJEGAVANJE PRAVDE - Bečić neće odgovarati za plagijat? (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Šef Demokrata Aleksa Bečić, izbjegao je da se suoči sa pravnim posljedicama za krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora, zbog toga što je dopušteno da predmet zastari, kazao je za Pink M direktor Centra za akademski integritet, Mitar Đukanović. Krađa intelektualne svojine, je ozbiljno krivčno djelo, kaže Đukanović. Napominjao je i ranije da nije dobro što se ispitivanje odgovornosti Bečića odugovlači, te da to ne govori samo o magistraskom radu Bečića i onome što je počinjeno u tom radu, već stvara negativnu sliku o institucijama koje su uključene u rješavanje procesa. Iz ODT-a očekujemo pisani odgovor na naša pitanja.Posebno je problematičan rad Bečića zbog toga što, kako je i ranije kazao Mitar Đukanović, magistarski šefa Demokrata nije samo plagijat, već i autoplagijat, odnosno proširena verzija, njegovog diplomskog rada što je u savremenim pravnim sistemima strogo sankcionisano. Đukanović je kazao da će najvjerovatnije iskoristiti pravo da u narednih osam dana podnese žalbu Višem državnom tužilaštvu na odluku ODT-a.

  • icon
  • icon Collage maker
  • icon
  • icon

  Izvršni direktor Centra za akademski integritet Mitar Đukanović putem pisma primio je rješenje Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u slučaju krivične prijave protiv Alekse Bečića, za krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora. Ono pokazuje da je slučaj zastario. To rješenje je pokazalo da je šef Demokrata izbjegao pravnu odgovornost zbog zastare. Mitar Đukanović kaže da je to loša slika pravosudnih i tužilačkih organa, koji su dozvolili da ozbiljno kršenje zakona, kakvo jeste krađa intelekualne svojine, prođe nekažnjeno.

  Obaviješten sam od ODT da je krivična prijava, koju sam podnio 24. aprila protiv Alekse Bečića, za krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora odbačeno zato što je nastupila zastara, a to je utvrđeno rješenjem od 7.maja - kazao je Đukanović.

  U rješenju Osnovnog državnog tužilaštva koje je objavio Mitar Đukanović piše da je slučaj navodno zastario.

  mitar đukanović

  Mitar Đukanović kaže da je zastarjelost predmeta loša slika pravosudnih i tužilačkih organa, Autor: Printscreen

  Đukanović kaže da je nevjerovatno i to što ga je Osnovno državno tužilaštvo salušavalo u junu, dok je odluka vezano za magistarski rad Bečića donesena čak mjesec ranije.

  Rad neefikasnosti ili činjeničnog stanja, tužilaštvo je mene pozvalo u junu da budem saslušan u izviđaju ovog predmeta u kojem je rješenje doneseno početkom maja. Tu neusklađenost rada tužilaštva i tek današnje obavještavanje ne mogu da shvatim - kazao je on.

  Đukanović dodaje i da insistria samo na poštovanju zakona i propisa. Potcrtava da se šef Demokrata Aleksa Bečić, ogriješio o akademske kodekse i za to postoje konkretni dokazi. Potcrtava da nije riječ o politizovanom slučaju, ni zavjeri protiv lidera Demokrata, njegove časti i ugleda, kako su to Bečićevi više puta pokušavali da predstave javnosti.

  Direktor Centra za akademski integritet je kaže, revoltiran činjenicom da je ovako javno i transparentno praćen slucaj plagiranja od strane poslanika Bečića, prošao nekažnjeno i pored toga što je on ukazivao na frapantno kršenje zakona. Bečić je osim što je plagirao skoro polovinu svog rada, i autoplagijator.

  Ovdje iako je nastala zastara i ako su ruke vezane ODT, nijesu vezane Univerzitetu CG i Ekonomskom fakultetu, koji su se još krajem aprila obavezali da će izvršiti provjeru preko softvera, magistarskog rada Bečića. Što se tiče same provjere povodom autoplagijata, što je najkažnjivije djelo u zemljama u okružrnju i Evropi, za tu provjeru treba dva sata i uopšte ne shvatam zašto se sa provjerom čeka ovoliko - rekao je Đukanović.

  Sa Univerziteta Crne Gore ranije su (24.06.) za Pink M oglasili saopštenjem u kojem su naveli:

  UNIVERZITET UCG

  Autor: Gov.me

  Univerzitet Crne Gore je u skladu sa važećom pravnom regulativom i u granicama nadležnosti svojih organa započeo odgovarajući postupak utvrđivanja nepravilnosti u magistarkom radu Alekse Bečića.

  Univerzitet Crne Gore je uputio dodatni zahtjev Ekonomskom fakultetu da se izjasni o autentičnosti i sadržaju datog magistarskog rada, te da o tome obavijesti Univerzitet.

  Mitar Đukanović će se, kaže, najvjerovatnije žaliti na odluku Osnovnog tužilaštva, nadležnom Višem tužilaštvu:

  Mitar mislim da hocu. Imam pravo da u narednih osam dana podnesem žalbu Višem državnom tužilaštvu o preispitivanju rješenja za odbacivanje krivične prijave - rekao je Đukanović.

  Podsjetimo, kako si ranije rekli iz Centra za akademski integritet, Magistarski rad šefa Demokrata Alekse Bečića, nije samo plagijat, već i autoplagijat, odnosno proširena verzija, njegovog diplomskog rada. Bečić je je u potpunosti iskoristo svoj ranije objavljen diplomski rad, kršići time, još jednom akademske kodekse, govorio je ranije Đukanović. Pa je tako svih 11 hiljada riječi iz diplomskog, prepisao u 30 000 hiljada riječi magistarskog rada i jednim istim tekstom pokušao da dobije dvostruku korist, pojašnjavao je ranije Đukanović. Brojni dokazi o postojanju autoplagiranja i plagiranja magistrske disertacije Alekse Bečića bili su u rukama nadležnih. Postavlja se pitanje, prema riječima Đukanovića, zašto nadležni mjesecima ćute.

  bečić plagijat 4

  Bečić je svih 11 hiljada riječi iz diplomskog, prepisao u 30 000 hiljada riječi magistarskog rada, Autor: Prt ScR

  Iz Centra za akademski integritet su podvukli da je ovakva akademska nečestitost skandalozna i neprihvatljiva, te da se nesankcionisanjem Bečića, javnosti šalje loša poruka.

  Podsjetimo, prema istraživanjima Centra za akademski integritet, Aleksa Bečić je prepisao 44 odsto magistraske disertacije. Šef Demokrta, prema navodima Centra, prepisivao je od uglednog hrvatskog ekonomiste Borisa Divjaka, bez ikakve reference čitave stranice rada, a zbog čega je javno Bečića prozvao i Divjak. Plagirao je, prema navodima Centra za akademski integritet, Bečić i rad izvjesne Mice Kozlik, ali i od Aleksandra Martinovića, prof. dr Davida Dašića i mr Milorada M. Bujovića.

  aleksa becic

  Šef Demokrta, prema navodima Centra, prepisivao je od uglednog hrvatskog ekonomiste Borisa Divjaka, Autor: Arhiva

  Sam Bečić na temu plagiranja magistrskog rada oglasio se samo jednom, govoreći da je posrijedi podmetanje navodno DF-ovo i sa adrese vlasti, dok su Demokrate, nakon optužbi Centra, da se njihov šef, neosnovano kiti titulom magistara, na više načina pokušale da odbrane Bečića. Pa su tako u javnost izlazile sa izjavama kako navodno nije bilo otuđenja intelektualne svojine, kao i da je izvjesna Mica Kozlik, magistrirala 20 mjeseci nakon Bečića, iako je evidentno da je Kozlik magistarski rad branila u Banja Luci 2009. godine, a Aleksa Bečić svoj u Podgorici 2014.

  “BEČIĆ IZBJEGAO SUOČAVANJE SA POSLJEDICAMA KRAĐE INTELEKTUALNE SVOJINE ZBOG ZASTARE”

  Podsjećajući na činjenicu da je od izvršenja krivičnog djela proteklo četiri godine, u svom dopisu, Osnovno državno tužilaštvo konstatovalo da je, u slučaju Bečića, nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja.

  Sa žaljenjem primjećujemo da su, ovom prilikom, pravosnažni propisi o zastari krivičnog gonjenja omogućili gdinu Bečiću da izbjegne suočavanje sa pravnim posljedicama krađe intelektualne svojine gdina Borisa Divjaka, mr Milorada M. Bujagića, prof. dr Srđe Popovića i ostalih. Nadamo se da će ovo biti posljednji put da prepoznati plagijatori, na očigled crnogorske javnosti, uspiju da izbjegnu sud pravde samo zato što je njihov plagijat otkriven previše kasno. U to ime, snažno podržavamo napore radne grupe na izradi nacrta Zakona o akademskom integritetu, kojim bi se blagovremeno sankcionisanje plagijata olakšalo. Apelujemo i na nadležne organe da se, u sklopu budućih izmjena Krivičnog zakonika, založe za promjene u dijelu zastare krivičnog gonjenja u slučaju krivičnih prijava za plagijat. Ako su, usljed zastare, tužilaštvu ruke svezane, Univerzitetu Crne Gore nisu. Pošto plagijat ne predstavlja samo krivično djelo, već i najgrublju povredu principa akademske čestitosti, “nadležni organ” u slučaju plagijata nije samo tužilaštvo, već i Univerzitet. S tim u vezi, podsjećamo da su se nadležna tijela Univerziteta Crne Gore još 28. aprila obavezala da će sprovesti postupak provjere autentičnosti magistarskog rada gdina Bečića, te da, kao podnosioci zahtjeva, nakon više od dva mjeseca od tog obećanja nemamo nikakve informacije dokle se sa tim postupkom došlo - navodi Đukanović u reagovanju.

   

  bečić plagijat 4

  Raniji dokazi o Bečićevom plagiranom radu, Autor: Prt ScR

  bečić plagijat 3

  Raniji dokazi o Bečićevom plagiranom radu, Autor: Prt ScR

  bečić plagijat 1

  Raniji dokazi o Bečićevom plagiranom radu, Autor: Prt ScRA

  Potcrtava da nije riječ o politizovanom slučaju, ni zavjeri protiv lidera demokrata, njegove časti i ugleda, kako su to Bečićeve Demokrate više puta pokušavale predstaviti javnosti.

  mitar đukanović

  Autor: Printscreen

  Smatra da bi za nadležno tijelo Univerziteta Crne Gor ovaj proces trebalo da bude prioritet, zato što bi se neozbiljnost u pristupu ovoj preuzetoj obavezi negativno odrazila na akademsku reputaciju naše najstarije visokoškolske ustanove.

  haleksa bečić

  Autor: Facebook

  S obzirom na činjenicu da smo, još u aprilu, svim relevantnim tijelima UCG dostavili kompletan dokazni materijal, ubijeđeni smo da je do danas UCG na raspolaganju imao i resursa i vremena da započne proces na koji se javno obavezao. Shodno tome, pozivamo nadležno tijelo Univerziteta Crne Gore da crnogorsku javnost upozna sa konkretnim koracima koje je preduzelo i eventualnim zaključima do kojih je došlo - navodi Đukanović.

  POVEZANE VIJESTI:

  http://pinkm.me/vijesti/43772/centar-za-akademski-integritet-be%C4%8Di%C4%87-plagirao-i-svoj-diplomski-(video)ĆL

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/vijesti/39349/be%C4%8Di%C4%87ev-plagijat-ucg-utvr%C4%91uje-nepravilnosti-u-magistarskom-raduf

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/drustvo/38799/becicev-plagijat-mitar-dukanovic-ocekuje-sankcionisanje-intelektualne-kradebečićev plagijat

  Autor: PinkM/PrtScr

  http://pinkm.me/vijesti/37123/%22be%C4%8Di%C4%87eve-nebuloze-i-teorije-zavjere%22p

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/vijesti/37178/univerzitet-preko-softvera-provjeri%C4%87e-be%C4%8Di%C4%87ev-magistarski-radp

  Autor: Printscreen

   

  http://pinkm.me/vijesti/36609/boris-divjak-za-pink-m-prepisivanje-be%C4%8Di%C4%87a-%C5%BEalosno-i-tragi%C4%8Dno-(foto+video)p

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/vijesti/36853/%22be%C4%8Di%C4%87-plagijatom-napravio-nemjerljivu-%C5%A1tetu-i-univerzitetu%22-(foto+video)P

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/drustvo/36570/dukanovic-osnovnom-sudu-podnio-krivicnu-prijavu-protiv-becica-fotovideoP

  Autor: Printscreen

  http://pinkm.me/politika/36303/becicu-i-krivicna-prijava-zbog-plagijata-fotovideop

  Autor: Printscreen