aktuelno
  NIKŠIĆ pokazao kako vodititi računa o onima kojima je pomoć najpotrebnija (VIDEO)
  Društvo

  NIKŠIĆ pokazao kako vodititi računa o onima kojima je pomoć najpotrebnija (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Predstavnici Odbora za ljudska prava i slobode posjetili su Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, prvi ovakovog tipa u Crnoj Gori , koji omogućava boravak osoboma sa invaliditetom sa 27 godina i više. Iz Odbora su istakli da su zadovoljni radom Centara kao i da bi ostale opštine trebalo slijediti primjer grada pod Trebjesom, kako bi ovakvih ustanova bilo što više u Crnoj Gori.

  • icon
  • icon Autor: Prt ScR
  • icon
  • icon

  Centar je počeo sa radom prije pola godine i prvi je ovakvog tipa koji omogućava boravak osobama sa invaliditetom sa 27 godina i više. Iz Centra nisu krili zadovoljstvom posjetom predstavnika Odbora za ljudska prava i slobode koji su se , kako kaže diretorica Centra Radojka Koprivica, mogli uvjeriti kako stvari funkcionišu.

  Tu je 12 korisnika ..šest korisnika 27 plus i šest korisnika 24 godine i više..tu priču smo zaokruzili za ovo vrijeme da se i oni navknu i rijesili smo jedan veliki problem sta sa onima koji su izasli i igubilin paravo korisnicko pravo u sektoru A -kazala je Radojka Koprivica direktorica Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom.

  Tako je Nikšić zaokružio jednu bitnu priču i pokazao na koji način bi trebalo vodititi računa o onima kojima je pomoć najpotrebnija.

  Nikšić zaista predvodi u razvoju socijalnih servisa. Danas ima tri dnevna boravka za stara lica . I to je hronologija da djeca sa smetnjam au razvoju prvo pohađaju Dnevni centar do 18 godina, a nakon toga i ovaj - kazao je Goran Kuševija iz Ministrstva rada i socijalnog stranja.

  Zbog toga smo i obišli i ovaj Centar i vidjeli da to može da funkcioniše i poruka koju možemo uputiti iz Nikšića i ostalim centrima da u skladu sa svojim mogućnostima porade na ovom problemu i da osobe koje napune 27 godina budu korisnici ovakvih centra - rekao je Halil Duković predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode.

  centar za djecu NK

  Autor: PinkM/PrtScr

  Da se sve može ako se ima volje, kazao je i prvi čovjek Opštine Veselin Grbović, ističući da zaposleni u Centru daju sve od sebe da se posvete korisnicima.

  I opština sa svoje strane izdvaja ta značajna sredstva, ali zaista sa zadovoljstvom - rekao je Veselin Grbović.

  Zadovoljstvo bi bilo još veće ukoliko bi i ostale opštine slijedile Nikšić, istakli su predstavnici Odbora.