aktuelno
  DAKOVIĆ IDE U SAD, Dakić novi načelnik Generalštaba
  Društvo

  DAKOVIĆ IDE U SAD, Dakić novi načelnik Generalštaba

  • icon
  • icon

  Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Ilija Daković, kako saznaju Dnevne novine, biće predložen za vojnog atašea u Sjedinjenim Američkim Državama, dok će dužnost načelnika Generalštaba VCG najvjerovatnije biti povjerena glavnom inspektoru u Ministarstvu odbrane Dragutinu Dakiću, koji se vraća iz Hrvatske gdje je bio na dodatnom usavršavanju.

  • icon
  • icon Dnevne novine
  • icon
  • icon

  Prema informacijama Dnevnih novina, radi se o planiranim kadrovskim rješenjima, a ne ni o kakvim “ishitrenim rješenjima i smjenama”.

  Daković je u oktobru prošle godine postavljen za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, čemu je prethodio odlazak u penziju dotadašnjeg načelnika Ljubiše Jokića. Gotovo istovremeno, na školovanje u Hrvatsku upućen je glavni inspektor u Ministarstvu odbrane Dragutin Dakić, koji je, kako nezvanično saznajemo, pripreman da preuzme dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, za šta su se stekli uslovi završetkom njegovog obrazovanja i sticanjem vještina za novu odgovornu funkciju.

  Dakić ima dug vojnički staž. Na službi u vojsci je od 1991. godine, čin potpukovnika dobio je 2003. godine, a 2012. odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost, redovnim putem, unaprijeđen je u čin pukovnika. U septembru 2016. godine, odlukom Vlade Crne Gore izabran je za glavnog inspektora u Ministarstvu odbrane.