aktuelno
  KUŠTRA: Obradović i Ivanović imali nalog borda da potpišu ugovor sa Rolijem
  Društvo

  KUŠTRA: Obradović i Ivanović imali nalog borda da potpišu ugovor sa Rolijem

  • icon
  • icon

  Nekadašnji član borda direktora Telekoma Pal Kuštra kazao je u razgovoru za Pobjedu da je prisustvovao sjednici borda kada je razmatran ugovor sa kompanijom Roli o pravljenju analize tržišta regiona i naglašava da je odluka donešena jednoglasno, te da su Obradović i Ivanović potpisali ugovor na osnovu odobrenja i ovlašćenja odbora direktora Telekoma.

  • icon
  • icon Portal Analitika
  • icon
  • icon
  Kao član borda Telekoma Crne Gore dobio sam prijedlog ugovora prije samog sastanka tog tijela kompanije. Poslao sam moje prijedloge radi dopune ugovora. Svi moji prijedlozi našli su se u finalnoj verziji ugovora. Nas šest članova smo prisustvovali sjednici u zgradi Telekoma Crne Gore, a jedan kolega iz Mađarske bio je u kontaktu sa nama telefonom. Oleg Obradović i Miodrag Ivanović objasnili su detalje ugovora i da će kompanija napraviti analizu tržišta za sektor telekomunikacija u Srbiji, BiH, Albaniji i Kosovu, te da će nakon toga biti prezentacija na kojoj će kompaniji biti prikazani rezultati. Mi, kao članovi borda, smo jednostavno odobrili ugovor, kao i da Oleg Obradović i Miodrag Ivanović budu oni koji će potpisati taj ugovor - ističe Kuštra za Pobjedu.

  Pal Kuštra bio je član borda direktora Telekoma Crne Gore u vrijeme kada je sklopljen ugovor sa kompanijom Roli zbog kojeg je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Obradovića i Ivanovića.

  Viši sud u Podgorici razmatra ovaj optužni akt u kojem tužilac Saša Čađenović tvrdi da su dvojica optuženih iz Telekoma izvukli 2,3 miliona eura kroz, kako se navodi, fiktivni ugovor sa kompanijom Roli o analizi tržišta telekomunikacija regiona. U optužnici se tvrdi da ta analiza nikada nije urađena i, čak, da su Obradović i Ivanović unaprijed znali da neće biti urađena.

  Potpisivanjem ugovora sa Rolijem njih dvojica su, prema optužnici, prekršili član 272 Krivičnog zakona i počinili krivično djelo zloupotreba položaja u privredom poslovanju.

  Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim predsjedava predsjednik ove ustanove Boris Savić, za desetak dana trebalo bi da donese odluku o optužnici, da je, eventualno, potvrdi, vrati na dopunu ili obustavi krivični postupak.

  Pal Kuštra bio je dio mađarskog tima u bordu direktora, koji su u ime Mađar Telekoma upravljali crnogorskim Telekomom. Kuštra za Pobjedu kaže da je istraživanje telekomunikacijskog sektora u regionu bilo sastavni dio petogodišnjeg biznis plana mađarskog Telekoma za Telekom Crne Gore.