aktuelno
  NIKOLIĆ: Brutalni obračun kolega koji nijesu izabrani u zvanje
  Društvo

  NIKOLIĆ: Brutalni obračun kolega koji nijesu izabrani u zvanje

  • icon
  • icon

  Ko je i zašto zloupotrijebio inicijativu profesora Medicinskog fakulteta za izmjene uslova prilikom izbora u akademska zvanja i, uz nju, rektoru Univerziteta Crne Gore i ministrima prosvjete i zdravlja poslao i dopis u kojem se tvrdi kako uprava ove ustanove radi nezakonito i kritikuje dekana Gorana Nikolića, za sada se, zvanično, ne zna.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Sjednica Vijeća Medicinskog fakulteta, koja je bila zakazana za juče i na kojoj je trebalo da se razgovara i o podmetnutom dopisu, nije održana, jer se nije pojavila čak polovina potpisnika inicijative. Dopis koji je poslat uz inicijativu izazvao je oštru reakciju pojedinih potpisnika koji su kategorični da su zloupotrijebljeni. U tom prilogu navedeno je, između ostalog, da dekan Goran Nikolić ima lični animozitet prema dijelu nastavnika, a optužen je i da skriva informacije od Vijeća fakulteta, te je zatraženo da rektor predsjedava Vijećem.

  Nikolić je ispričao za Pobjedu da je prije sedmicu upravo od rektora Danila Nikolića saznao za ovaj dopis, te da je bio iznenađen kritikama koje su bile upućene na njegov rad. Kaže da je odmah poslao mejl svim potpisnicima ovog dokumenta jer u njihovim stavovima “ne prepoznaje dugogodišnju saradnju koju imaju”.

  Nikada nijesmo imali problema, nikada se nijesmo sukobljavali i pitam se otkud odjednom taj animozitet. Od njih 26, dobio sam odgovor od desetoro da oni tu peticiju nijesu potpisivali, već da su potpisali drugi papir u kojem je bilo riječi o uvođenju lakših uslova za izbor u zvanja. Suština prvog papira, kako su mi objasnili, bila je da li su saglasni da se nastavnicima koji imaju problema u izboru na neki način pomogne, da se ti uslovi ne gledaju tako strogo. Svi su se saglasili da bi trebalo da se raspravlja o tome, a onda se pojavio drugi papir u kojem se kritikuje moj rad. Mene optužuju onako uvredljivo - rekao je on.

  Istakao je kako je interesantno da pola potpisnika ovog dokumenta juče nije došlo na sjednicu Vijeća, zbog čega nijesu imali kvoruma da raspravljaju o ovom događaju.

  To me malo zbunjuje. Nešto tražite, pa dobro, dođite da pričamo, a onda, ipak, ne dođete - rekao je on.

  Ova priča je, prema njegovim riječima, pokrenuta zato što izvjesni nastavnici imaju problem da budu izabrani u viša nastavna zvanja zbog toga što ne zadovoljavaju dva uslova koja su propisana Statutom UCG ne rade u Kliničkom centru, koji je osnovna baza Medicinskog fakulteta ili nemaju dovoljan broj časova.

  Procedura prilikom izbora u više zvanje, prema njegovim riječima, je jasna. Nastavnici se, kako je precizirao, biraju na pet godina, recimo u zvanje docenta, a onda šest mjeseci prije isteka tih pet godina pokreće se procedura tako što Vijeće fakulteta traži od rektora da raspiše konkurs.

  Isključivo je stvar rektora, odnosno rektorskog kolegijuma da procijeni da li postoje ovi formalni uslovi za raspisivanje konkursa. Od njih 11, odnosno 12, za oko sedam raspisan je konkurs. Oni zadovoljavaju uslove, ali za četiri ili pet nije, jer ne rade u bazama Medicinskog fakulteta ili imaju jako mali broj časova - rekao je on, dodajući da je zbog toga pokrenuta ova peticija.

  Kritike na račun njegovog rada ne doživljava kao svojevrsni lični obračun, već je, kako kaže, to rezultat ljutnje i nezadovoljstva oko uspostavljanja prava na izbor.

  A onda, kod nas na crnogorskim planinama postoji samo jedan način komunikacije, a to je brutalni obračun. Sasvim sam siguran da niko od njih nema nikavu ljutnju na mene. U Crnoj Gori postoji taj način, ne možete da se civilizovano dogovorite ili prihvatite da nešto što nije u vašem interesu postoji. Vi morate da se sukobite svim sredstvima najstrašnije. To je suština. Ko je ikad kod nas priznao da nije bio u pravu ili u takvoj situaciji rekao: pa zakon mora da se poštuje- navodi Nikolić.

  Komentarišući navode iz dopisa da je od 2015. godine čak 16 nastavnika napredovalo u akademskoj karijeri, a da nijesu imali normu časova ili da nijesu bili zaposleni u nastavnoj bazi, Nikolić kaže da ima i toga, te da su u tom dijelu u pravu.

  Uprava koja je sada na čelu UCG smatra da Statut treba strogo poštovati, ali se on ranije nije tumačio kao sada. Bilo je takvih slučajeva na koje ukazuju nastavnici - rekao je Nikolić.

  Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se izmijene neki kriterijumi, kazao je da ,,neka norma časova mora da postoji”.

  Ne možete biti birani u zvanje profesora, a da nijeste u obavezi da održite nijedan čas. Inače, to bi značilo da svaki doktor koji bi doktorirao u Crnoj Gori odmah bi ga birali za docenta, nema veze što nema časove, nema veze što nema studente, dobar je dečko - kazao je Nikolić.