aktuelno
  RADONJIĆ: ASK je ispunila sve obaveze i postigla zavidne rezutate (FOTO+VIDEO)
  Društvo

  RADONJIĆ: ASK je ispunila sve obaveze i postigla zavidne rezutate (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Agencija za sprječavanje korupcije ispunila je sve obaveze i postigla zavidne rezutate, a o tome najbolje svjedoči procenat od 68 odsto građana koji vjeruju da je Agencija doprinijela smanjenju korupcije u CG, izjavio je direktor ASK-a Sreten Radonjić na skupštinskom saslušanju nadležnih o ispunjavanju obaveza iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24. Na odboru je između ostalog razmatrano upravljanje migrantskom krizom, kao i oblast slobode izražavanja. Prvi čovjek Direktorata za medije, Željko Rutović, istakao je da se aktuelne izmjene Zakona o javnom servisu i medijima rade uz poštovanje svih evropskih standarda i preporuka.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Razmatranje svih akcija odrađenih u pravosuđu, u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, pa sve do jačanja bezbjednosti i zaštite temeljnih i prava o slobodi izražavanja, izuzetno je veliki posao, a pored toga poglavlja 23. i 24. su ključna za uspjeh pregovaračkog procesa. Iako će izvještaj o mjerenju rezultata stići tek u novembru, u Ministarstvu pravde ne sumnjaju u uspjeh. U predhodnom skriningu briselska administracija posebno je tražila da napore poveća Agencija za sprječavanje korupcije. U toj ustanovi poručuju da oni rezultate imaju, a prvi čovjek agencije Sreten Radonjić vrlo decidno je odbacio ocjene Evropske komisije da Agencija radi pod političkim uticajem.

  radonjić

  Autor: Printscreen

  Moja konstatacija i konstatacija svih jeste, i želim da je ponovim, da nikakvog političkog uticaja na rad agencije nema, nije ga bilo, niti će ga biti - naglasio je Radonjić.

  U toku dvogodišnjeg rada 150 funkcionera je podnijelo ostavke na osnovu mjera koje je izrekla Agencija. U toj ustanovi su svjesni da se to mnogima ne sviđa, ali mjere su bile neselektivne i išle su kako prema direktorima, poslanicima i odbornicima, tako i prema politčarima, kako iz vlasti, tako i iz opozicije, prema svima onima koji su krišili zakon.

  ask 1

  Autor: Printscreen

  Ono što me posebno raduje jeste i mišljenje javnog mnjenja. Na kraju 2016. i 2017. ono je takvo da 64, na kraju 2016-te, i 68 odsto, na kraju 2017-te, vjeruje da je Agencija dala značajan doprinos u preventivnim aktivnostima u borbi protiv korupcije. Od pojedninih medija, nevladinih organizacija i političkih partija, to se želi prikazati potopuno suprotno - kazao je Radonjić.

  Poslanike su posebno interesovala pitanja iz sfere slobode izražavanja, kako će izgledati izmjene zakona o medijima, na šta će se staviti akcenat, kako će se tretirati fenomen samoregulacije. Ambicija izmjena zakona je hvatanje koraka sa posljedicama tehnoloških inovacija, te poboljšanje uslova za rad medija. Posebno će se regulisati interenet mediji, a biće definisani standardi za objektivno informisanje, interes javnosti, zaštita izvora informacija, predmet dužne novinarske pažnje, biće definisano isključivanje odgovornosti za nastalu štetu, kao i poštovanje posebnih prava, zaštita transparentnosti i druga pitanja od značaja za obavljanje ove djelatnosti.

  rutovic

  Autor: Printscreen

  Po prvi put u zakonu ćemo predložiti uvođenje fonda za zaštitu pluralizma u medijima. Fond se predlaže nedikriminitarno svim komercijalnim, elektronskim, štampanim medijima, nedjeljnicima i internet izdanjima. Aktuelni predlog koji trenutno optiramo jeste da visina iznosa bude 0,03 % BDP na godišnjem nivou ili u prevodu, deseti dio onoga što dobija javni servis - naveo je direktor Direktorata za medije Crne Gore, Željko Rutović.

  Posljedice aktuelne migrantske krize, upravljanje granicama, te azilantska politika, pitanja su koja su takođe bila u fokusu interesovanja članova Odbora za evropske integracije. Ispred Ministarstva unutrašnjih poslova sekretar Dragan Pejanović istakao da je od početka godine registrovano 2 113 onih koji su neovlašćeno zatečeni na teritoriji CG. Trenutno je aktuelna takozvana ''Obalska ruta'', ali Vlada već ima spreman akcioni plan, a uskoro se očekuje i potpisivanje Sporazuma sa Frontexom.

  migranti

  Autor: Printscreen

  Vjerujemo da će sve ono što su zaključci nedavnih sastanaka na nivou EU i ono što je zaključivanje sporazuma sa Frontexom onemogućiti otvaranje te rute i da  nećemo imati masovni priliv migranata i samim tim potrebu da aktiviramo taj plan - naglasio je Pejanović.

  Pejanović je istakao da je ove godine stopa kriminaliteta niža, da je od 7 razriješeno 6 ubistava, procesuirano 113 krivičnih djela prometovanja drogom, da je razotkriveno preko 200 djela u oblasti privrednog kiminala i otkriveno 37 djela sa elementima korupcije.