aktuelno
  16 NATO saveznika i 3 partnerske zemlje usaglasile zajedničku nabavku kopnene municije
  Društvo

  16 NATO saveznika i 3 partnerske zemlje usaglasile zajedničku nabavku kopnene municije

  • icon
  • icon

  U toku NATO Samita u Briselu, ministar odbrane mr Predrag Bošković potpisao je danas sa ministrima odbrane 15 zemalja članica NATO i ministrom odbrane Republike Makedonije Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na multinacionalnu saradnju u vezi sa nabavkom odlučujuće municije kopnene vojske.

  • icon
  • icon PinkM
  • icon
  • icon

  Ceremoniji potpisivanja Memoranduma prisustvovala je zamjenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler. Ona je pohvalila inicijativu, naglasivši da će to povećati sposobnost zajedničkog korišćenja municije i povećati efikasno funkcionisanje na terenu. Dodala je da će vremenom ova inicijativa pomoći NATO snagama da povećaju svoju interoperabilnost i efektivnost tamo gdje je to najpotrebnije. Zaključila je da će projekat takođe doprinijeti smanjivanju troškova, omogućavajući nacionalnim budžetima da dodatno unaprijede trend rasta.

  ministri odbrane

  Autor: PinkM

  Projekat zajedničke nabavke započet je na sastanku ministara odbrane NATO zemalja u junu 2017. godine, kada su 11 zemalja članica Alijanse i Finska započele ovaj projekat potpisivanjem pisma namjere. Potpisivanjem Memoranduma ostvaren je pravni osnov za zajedničku nabavku kopnene municije.

  “Odlučujuća municija kopnene vojske” je NATO termin koji podrazumijeva ubojna sredstva malog i velikog kalibra, raketna sredstva kao i druge vrste ubojnih sredstava za kopnenu vojsku koja, zbog svog značajnog dejstva, mogu odlučujuće uticati na ishod borbi.

  Memorandum o razumijevanju predstavlja osnov za međusobnu saradnju u nabavkama, održavanju i skladištenju municije između država potpisnica u okviru novoformirane „LBDM inicijative“ (Land Battle Decisive Munition Initiative – Inicijativa za odlučujuću municiju kopnene vojske) koja će biti uspostavljena konačnim pristupanjem država članica navedenom Memorandumu.

  Shodno navedenom, pristupanje LBDM inicijativi predstavlja važan korak u procesu planiranja odbrambene politike Crne Gore, pri čemu bi se značajno proširile mogućnosti za unapređenje sposobnosti i kapaciteta Vojske Crne Gore.