aktuelno
  DODIJELJENE TRINAESTOJULSKE NAGRADE: "Vrijeme je da se Crna Gora okrene sebi"
  Društvo

  DODIJELJENE TRINAESTOJULSKE NAGRADE: "Vrijeme je da se Crna Gora okrene sebi"

  • icon
  • icon

  "13. jul se izdiže nad ostalim datumima kao personifikacija crnogorskog pregnuća za slobodom iznad svega, a državom prije svega" - rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  On je danas svečano uručio Trinaestojulsku nagradu za životno djelo Vukiću Puleviću kao i Trinaestojulsku nagradu za 2018. Krstu Andrijaševiću, violončelisti Aleksi Asanoviću i profesoru crnogorskog jezika Adnanu Čirgiću.

  Put i oblik Crne Gore uvijek su zavisili od vizije njenih prvaka, kako iz političkog, tako i iz svih sfera društvenog života - rekao je Brajović.

  Prema njegovim riječima došlo je vrijeme da se Crna Gora okrene sebi i da prepozna iskonske vrijednosti i iskoristi sve potencijale koje ima.

  Samo tako na našim temeljima i zidovima možemo podiće šljeme i krov nad evropskim nebom, gdje pripadamo od vajkada. Crna Gora je uvijek bila usijano željezo, na nakovnju prošlosti, koje se kovalo pod udarima budućnosti. Crna Gora je kaljena i na plamenovima Berlinskog kongresa 1878, ali i na julskim vatrama 1941. godine. Ne postoji datum koji ne bi mogao biti imendan dana državnosti Crne Gore - ocijenio je Brajović.

  On je kazao i da je postoje mnogi putevi koje je Crna Gora prelazila i osvajala i svaki od njih je savladan.

  Crna Gora je preživjela, ustala i uspravila se, riješena da svoju sudbinu drži u svojim rukama i da sa najrazvijenijim demokratijama trči civilizacijski put. Crnogorci su pokazali da kao malo koji narod na zemaljskoj kugli imaju upravo na taj slobodoumni i slobodarski DNK, koji se posebno pokazao 13. jula 1941. godine- istakao je on.
  p

  Komentarišući ovogodišnje dodjele nagrada on je kazao da je profesoru Puleviću ona trebalo biti dodijeljena mnogo ranije.

  Zna professor da ljudi kasne, a djela se rađaju na vrijeme baš kao i ova njegova. Niko kao Krsto Andrijašević ne zna da se u liniji života ne čita umjetnost, već umjetnost čita i linije i tačke i crte čovjekovog života - kazao je Brajović i dodao da je profesor Čirgić utemeljio crnogorski jezik u bit crnogorskog identiteta.

  U ime dobitnika, pisutnima se obratio i professor Čirgić.

  Ova nagrada nosi ime najsvjetlijeng praznika i daje nam osnov da je Crna Gora zakoračila u novo doba, doba u kojem je cijenjena i poštovana u svijetu. Ova nagrada je i jemstvo da nastavimo na kulturnom i duhovnom razvitku države - rekao je Čirgić.

  Predsjednik žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade je bio Rajko Todorović Todor, a članovi Ilija Vujošević, Igor Lakić, Miomir Vojinović i Asim Dizdarević.