aktuelno
  ABDIĆ ZA PINK M: Na sunce ne bez prijeke potrebe (FOTO+VIDEO)
  Društvo

  ABDIĆ ZA PINK M: Na sunce ne bez prijeke potrebe (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Prvi toplotni talas ovog ljeta stigao je u Crnu Goru. Visoke temperature lako utiču na zdravstveno stanje onih koji su suncu predugo izloženi i koji se ne pridržavaju pravila ljekara kako bi toplotni udar izbjegli. Direktor Urgentnog centra u Podgorici Nermin Abdić za Pink M govori o poznatim uputstvima koja građani mahom ne praktikuju uprkos žegi.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Klimatske promjene, uključujući temperaturne oscilacije, utiču na zdravstveno stanje ljudi. No,kako u Podgorici ovog ljeta ziva na termometru nije prelazila podioke karaktersitične za ovo doba godine, broj onih kojima je trebala medicinska pomoć nije veći nego prethodnih godina, kazao je za našu televiziju direktor Urgentnog centra Nermin Abdić.

  Mogu reći da je to uobičajen broj pacijenata sa kojim se mi susrećemo i da su tu pretežno pacijenti koji boluju od hroničnih oboljenja sa komplikacijama istih, eventualno se javljaju kod kolega na infektivnim klinikama koji su naši konsultanti u Urgentnom centru, mlađe i zdravije osobe sa prehladama, stomačnim virusima, gnojnim anginama - istakao je Abdić.
  p

  Autor: Printscreen

   Abdiž, stoga, savjetuje da se pridrzavaju uputstava ljekara.

  Da se ne izlažu sunčevim zracima u dijelu dana koji je za to predviđen, dosta unosa tečnosti, rehidratacija u pravom smislu te riječi i što bi se reklo bez prijeke potrebe ne na sunce - dodaje on.
  P

  Autor: Printscreen

   A iako ih je ovo ljeto obradovalo i nesto nižim temperaturama od očekivanih, Podgoričani na koje smo naišli vrućine uglavnom teško podnose.

  P

  Autor: P

  Svakako svi oni kojima zatreba medicinska pomoć mogu se obratiti Urgentnom bloku koji, kako navodi Abdić, radi punim kapacitetom i redovno ispunjava sve zahtjeve građana.