aktuelno
  OD MAJA DRŽAVA dvotrećinski vlasnik EPCG (FOTO+VIDEO)
  Ekonomija

  OD MAJA DRŽAVA dvotrećinski vlasnik EPCG (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Skupština Crne Gore usvojila je izmjene Ugovora o izvršenju takozvane ''Put opcije'', čime je završen reprogram osnovne varijante za izlazak italijanske ''A2A'' iz vlasničke strukture Elektroprivrede. Većina poslanika ocijenila da je riječ o dobrom poslu od kojeg će profitirati ne samo država, već da će benefite osjetiti i svi građani Crne Gore.

  • icon
  • icon Autor: EPCG
  • icon
  • icon

  Izmjene Ugovora između Vlade CG i A2A predviđaju da se umjesto plaćanja kroz sedam, akcije otkupe za dvije godine, u četiri transe i to sredstvima nabavljenim djelimično iz budžeta države, a djelimično iz sopstvenih sredstava EPCG. Osnovna varijanta predviđala je sedam tranši, mnogo duži period čekanja na sticanje vlasništva i čak 20 miliona eura veću cijenu za otkup akcija.

  Već u maju stičemo dvotrećinsko vlasništvo i omogućavamo da prilikom isplate dividene, u skladu sa učešćem države, dobijamo veći prihod od dividende - kazala je Dragica Sekulić, ministarka ekonomije.
  dragica

  Autor: Printscreen

  Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanovic istakao kako je cijeli posao mogao da se završi mnogo jeftinije.

  Ovaj posao je završen na maksimalno skup način za CG i da je bilo volje i pameti ovo je moglo da se završi mnogo jeftinije i da su od ovoga mogli da imaju koristi i građani i sama EPCG - istakao je Damjanović.
  fd

  Autor: Printscreen

  U DPS- u odgovorili međutim da je reprogram potpuno legitiman, jer svaki opcioni ugovor daje pravo ali ne nameće obavezu, da se nešto proda.

  dfs

  Autor: Printscreen

  Imati pravo da nesto uradite, što će da vam uštedi novac, a to ne uraditi čini mi se da i nema neki svoj ekonomski smisao - poručio je Petar Ivanović iz DPS-a.

  Poslanici su danas usvojili i predloge zakona o upućivanju međunarodne humanitarne pomoći, o potvrđivanju Sporazuma o konferenciji i formiranju Evropske laboratorije za mikrobiologiju, kao i o potvrđivanju amandmana Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena.