aktuelno
  MARKOVIĆ: Država odlučna da se uhvati u koštac sa sivom ekonomijom (FOTO+VIDEO)
  Ekonomija

  MARKOVIĆ: Država odlučna da se uhvati u koštac sa sivom ekonomijom (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Crnogorska ekonomija će u ovoj godini zabilježiti rast preko tri odsto, poručio je predsjednik Vlade Duško Marković. On je u okviru konferencije “Otvoreno sa premijerom” koju je organizovala Američkka privredna komora poručio i da je država odlučna da se uhvati u koštac sa sivom ekonomijom.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Zadovoljan je premijer Duško Marković onim što Vlada, na čijem je čelu, radi na polju ekonomije. Sastanak sa američkim privrednicima iskoristio je da još jednom istakne učinjeno u protekloj godini. Konsolidovane su javne finansije, naplaćeno više prihoda, a zabilježen je i rast u proizvodnji.

  To je reuzultiralo rastom ekonomije 4,4 odsto u prethodnoj godini. Da vas podsjetim da je prosječan rast ekonomije u Regionu 2,4 odsto, a da je prosječan rat ekonomije u EU 2,4 odsto. Dakle, mi smo rasli duplo brže nego što je rasla ekonomija EU - kazao je Marković.

  Za prva tri mjeseca ove godine ostvaren je rast industrijske proizvodnje, prerađivačke industrije, kao i rast u trgovini, turizmu, građevinarstvu i šumarstvu. Zbog svega toga prvi čovjek crnogorske Vlade optimistično gleda u budućnost.

  Ja vjerujem da ćemo mi prebaciti i bio bih nezadovoljan ako ne prebacimo projekcije o rastu ekonomije preko tri odsto u ovoj godini. Prva tri mjeseca pokazuju da ćemo te projekcije prebaciti - poručio je premijer.

  Ključna zamjerka američkih privrednika je siva ekonomija. Zato za premijera imaju jasnu poruku, a od njega su dobili još jasniji odgovor.

  dfs

  Autor: Printscreen

  Privrednici od države očekuju jaku i odlučno politiku koja će poslovanje svih pravnih i fizičkih lica koji rade u sivoj zoni prevesti u formalne privredne tokove - kazala je Katarina Bulatović, AmCham.
  fs

  Autor: Printscreen

  Borba protiv sive ekonomije je naš ključni zadatak. Ona treba da nam omogući širenje ne samo poreske nego i ekonomske baze. Formirali smo posebnu komisiju koja se bavi tim pitanjima posebno kada su u pitanju akcizne robe - kaže Marković.

  Poseban akcenat Marković je stavio na ono zbog čega je mjesecima dobijao kritike, a tiče se prihoda od akciza na duvanske proizvode.

  Konačno smo popravili sliku kada su u o pitanju prihodi od akciza na duvanske proizvode. U ovom periodu od 20 dana aprila povećani su prihodi od akciza na duvan za 13 odsto. Dakle, popravljamo onu ružnu sliku sa početka - zaključio je Marković.

  Premijer je poručio i da Vlada u ovoj godini neće mijenjati poresku politiku, podsjećajući da ni do sada nije povećavala poreze na dobit i dohodak. Međutim, priznaje Marković, povećavali su oporezivanje potrošnje iako to nije popularno. Sve to, rađeno je, zaključuje premijer u interesu države.