aktuelno
  ZA DVIJE GODINE sedam zahtjeva za gradnju malih hidroelektrana
  Ekonomija

  ZA DVIJE GODINE sedam zahtjeva za gradnju malih hidroelektrana

  • icon
  • icon

  Ministarstvu ekonomije od početka 2016. godine pristiglo je sedam zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana.

  • icon
  • icon Ilustracija
  • icon
  • icon

  Od tog broja, kako su iz Ministarstva kazali Dnevnim novinama, dva se odnose na rekonstrukciju postojećih, a jedan na izgradnju male hidroelektrane na hidrotehničkim sistemima.

  Pomenuta tri zahtjeva prepoznata su Planom izdavanja energetskih dozvola za 2018. godinu, dok preostala četiri nijesu, što znači da se nijesu stvorile zakonske pretpostavke za izdavanje energetske dozvole”, objasnili su u Ministarstvu.

  Plan za ovu godinu, kako podsjećaju, ne predviđa mogućnost izdavanja novih energetskih dozvola za izgradnju energetskih objekata za proizvodnju struje, izuzev po osnovu već podnesenih zahtjeva koji se tiču solarnih elektrana, rekonstrukcije postojećih objekata i valorizacije energetskih potencijala hidrotehničkih sistema.

  Takva odluka je donesena zbog prekoračenja cilja od 33 odsto u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora.

  Ministarstvo ekonomije je od 2010. do 2013. godine, po zahtjevima podnijetim na osnovu Zakona o energetici iz 2010, izdalo sedam energetskih dozvola na osnovu kojih su zaključeni ugovori o koncesiji za izgradnju sedam malih hidroelektrana.

  Od tog broja, dvije male andrijevačke hidroelektrane, “Bradavec” i “Piševska rijeka” uveliko su u funkciji. Treća mala hidroelektrana “Vrelo” je u bjelopoljskoj opštini takođe počela rad.

  Osim njih, električnu energiju trenutno proizvodi još devet malih hidroelektrana.

  Što se tiče prošle godine, u Ministarstvo je Ministarstvo ekonomije je, imajući u vidu reviziju Strategije razvoja energetike Crne Gore do 2025, kao i pripremu Programa razvoja i korišćenja obnovljivih izvora energije, prije sedam godina obustavilo prijem zahtjeva za izdavanje dozvola za izgradnju energetskih objekata.

  Ipak, zbog velikog interesovanja Vlada je 2014. godine zadužila Ministarstvo da nastavi prijem zahtjeva.

  Shodno toj odluci, od 2014. do 2016. godine podnijeto je 76 zahtjeva. Na izgradnju malih hidroelektrana su se odnosila 52, od kojih je donijeto 30 rješenja o izdavanju energetske dozvole. Što se tiče ostalih zahtjeva, 24 su se ticala izgradnje solarnih elektrana.

  Od tog broja, donijeto je 17 rješenja o izdavanju energetske dozvole, pet zahtjeva su povukli podnosioci, dok su dva odbijena. Međutim, trenutno se realizuje 14 energetskih dozvola za solarne elektrane, jer su tri energetske dozvole istekle.