aktuelno
  POVOLJAN KREDIT SVJETSKE BANKE: Dobićemo 250 miliona uštedjećemo 30 miliona (VIDEO)
  Ekonomija

  POVOLJAN KREDIT SVJETSKE BANKE: Dobićemo 250 miliona uštedjećemo 30 miliona (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Ugovor o finansijskom aranžmanu, vrijedan 250 miliona eura, koji su potpisli ministar finansija Darko Radunović i direktor Svjetske banke za Crnu Goru Emanuel Salinas, potvrda je povjerenja međunarodnih institucija u crnogorsku ekonomiju, politiku ali i administraciju, kaže ekonomski analitičar Predrag Drecun za Pink M. Kamatna stopa po kojoj je kreditni aranžman odobren našoj državi je i više nego povoljna, pa ćemo u narednih nekoliko godina, na osnovu refinansiranja, uštedjeti gotovo 30 milona eura.

  • icon
  • icon Autor: PinkM
  • icon
  • icon

  Potpis direktora Svjetske banke za Crnu Goru Emanuela Salinasa na finasijski aranžman težak više od 200 miliona eura sa Crnom Gorom potvrda je da naša država uživa veliko povjerenje finansijskih institucija, kaže ekonomski analitičar Predrag Drecun za našu televiziju.

  Samo po sebi ovo je nešto što se mora istaći kao veliki doprinos i porast povjerenja Crne Gore  u svijetu, porast imidža Crne Gore i ne samo kao države tog političkog rejtinga koji to vuče, već i kao investicione destinacije-kazao je Drecun.
  min finansiaj i svjetska banka

  Autor: PinkM

  Rejting naše države na polju finansija je stabilan, a finansijska disciplina neupitna, kaže Drecun. Stoga su i uslovi pod kojima se država zadužila povoljniji nego ikada. Podcrtava da smo dostigli magičnu brojku, te da prvi put u poslednjoj deceniji zajam dobijamo po kamatnoj stopi nižoj od tri odsto.

  DRECUN
  Radi se o euriboru šestomjesečnom, plus 2,99 procentna poena, što je mnogo bolje čak i od onoga što se moglo očekivati, a mnogo bolje i od sadašnjeg stanja. Sa te strane možemo ocijeniti da je aranžman dobar- poručio je Drecun.

  Kamatna stopa kredita je niža, a rok otplate duži, što je još jedna povoljnost, kaže Drecun.

  Ono što raduje jeste da se rok produžio, sama činjenica da nekome produžavate rok, znači da vjerujete, da je na duži roko sposoban da vam vraća kredit- rekao je on.
  svjetska banka

  Kada se računi svedu, jasno je , ističe, da će država ovakvom matematikom imati višemilionsku korist.

  Po nekim mojim proračunima sigurno dovodi do uštede u budžetu narednih četiri godine u iznosu oko 30 miliona eura, to nije zanemarljivo, mora se priznati da se sa 30 miliona može uraditi dosta toga- kazao je Drecun.
  minsiatr finansija

  Autor: PinkM

  Ministar finansija Darko Radunović i direktor Svjetske banke za našu zemlju Emanuel Salinas poptpisali su Ugovor o finansijskom aranžmanu u iznosu od 250 miliona eura, između CG kao zajmoprimaoca, Međunarodne banke za obnovu i razvoj kao garanta i Credit Suisse, OTP Group, Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica i Socieste Generale kao aranžera i i originalnih zajmodavaca. Sredstva kredita će, u skladu sa Zakonom o budžetu, biti iskorišćena za otplatu obaveza iz tekuće i 2019.godine.