aktuelno
  PINK M U POSJETI HE PERUĆICA KOJA SLAVI 58 GODINA RADA (FOTO+VIDEO)
  Ekonomija

  PINK M U POSJETI HE PERUĆICA KOJA SLAVI 58 GODINA RADA (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Najstarija crnogorska elektrana ''Perućića'' obilježava 58 godina rada. Direktor Dragan Čizmović izjavio je za našu televiziju, da će u naredne tri do četiri godine u modernizaciju centrale biti uloženo najmanje 12 miliona eura. Iako je stara, ''Perućica'' nije zastarjela, jer ljudi koji rade u pogonu, žive za elektranu, kaže Čizmović, naglašavajući da ova godina vrlo lako može biti rekordna.

  • icon
  • icon epcg
  • icon
  • icon

  Od početka rada, sada već daleke 1960, centrala je isporučila 50, 25 miliona magavat- sati. Rekord je zabilježen 2010. kada je proizvedeno 1,43 miliona, a i ova sezona će imati vrhunske proizvodne domete.

  rr

  Autor: PinkM

  Sa zadovoljstvom ističem da ovaj 58 rođendan obilježavamo uz izuzetne proizvodne rezultate, jer smo za prva 4 mjeseca proizveli 53 odsto od planiranog, i mi smo praktično već ostvarili 73 odsto od ukupne planirane proizvodnje - kazao je Dragan Čizmović, direktor HE Perućica.
  d

  Autor: PinkM

  I ovdje je srž priče, jer je povoljna hidrološka situacija samo preduslov za dobre rezultate, koji, možda i dominantno, zavise od pogonske spremnosti fabrike.

  F

  Autor: PINKM

  Eksploatacioni vijek ovog generatora tehnički gledano je 30 godina i po tome kad se gleda ona ne bi mogla da radi, ali zahvaljujući revitalizaciji i dobrom održavanju i njegovanju, koje je na jednom zaista tehnicki visokom nivou, kao što vidite ona besprekorno funkcioniše tako da je to jedna zaista vrhunska fabrika, ponosimo sa ovom fabrikom, mi koji radimo ovdje - kazao je Veselin Škuletić, vođa smjene HE Perućica.
  oaoao

  Autor: PinkM

  Novi menadžment uslišio je inžinjerske zahtjeve o tome šta elektrana ovakvog tipa i starosti mora imati da bi bila uspješna, pa je shodno tome razrađeno takozvano kapitalno- investiciono održavanje koje podrzumijeva bezmalo 12 miliona eura novih ulaganja. Za 2, 8 miliona biće zamijenjeno prvih pet blok- transformatora, radiće se zamjena turbinskih kola za 1, 2 miliona, a počeće i modernizacija pet malih centrala, što će koštati još tri miliona eura. Naravno najvećio dio ulaganja odnosiće se na revitalizaciju generatora, a što će se raditi ove i sledeće tri godine.

  Imamo dozvolu od menadžemnta, da u naredne tri godine radimo po dva generatora i ove godine jedna, sto je ukupno sedam generatora, blic otprilike ukupna revitaluzacija ovih sedam generatora prema nekim nasim planovima koštati ojko 4 i po miliona - kazali su nam iz HE Perućica.

  Direkcija za razvoj Elektroprivrede, zadužena za razaradu kapitalnih investicija, u drugoj je fazi modernizacije Perućice i već radi na rekonstrukciji hirdo mašinske i elektro- opreme agregata 5. Radiće se rekonstrukcija dovodnih sistema, razvodnih postrojenja, tarfoa i mjerenih uređaja. Među ovim poslovima možda je najzanimljivija ugradnja generatora osam, obzirom da su pozicija u elektrani i dovod odavno spremni.

   

  f

  Autor: PinkM

  Procjena je da će to koštati negdje oko 22 miliona - mašinska oprema oko 6 i po miliona, elektropoprema oko 11 i po miliona, hidromehanička oprema 2 miliona i građevinski radovi 2 miliona - kazao je Čizmović.
  r

  Autor: PinkM

  Čizmović ističe da je počela i izrada tehničke dokumentacije u projektu prevođenja vode gornjeg toka Zete u Krupac i spajanja akumulacija Krupac i Slano. Taj posao takođe spada u velike investicione zahvate, vrlo kompkleske sadržine, pa će vjerovatno potrajati, a procijenjena vrijednost je 25 miliona eura.