aktuelno
  PINK M U POSJETI PORODICI LONČAR KOJA SE BAVI PROIZVODNJOM MLIJEKA (FOTO+VIDEO)
  Ekonomija

  PINK M U POSJETI PORODICI LONČAR KOJA SE BAVI PROIZVODNJOM MLIJEKA (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Porodica Lončar iz Pljevalja deceniju se bavi proizvodnjom. Na samo nekoliko kilometara od grada imaju mljekaru.

  • icon
  • icon PinkM
  • icon
  • icon
  2007. godine odlučujemo se na ovaj potez i otvaramo mljekaru. Počinjemo sa otkupom mlijeka, preradom, proizvodnjom sira, pljevaljskog kajmaka - kazao je Dejan Lončar, RM komerc.X

  Autor: PinkM

   

  Počeci su bili veoma teški, pogotovo što se upuštate u posao koji ne znate dovoljno i treba da istražite da vidite kako će to sve funkcionisati. Početak mnogo težak, počeli smo sa otkupom od nekih 200 litara, a danas radimo oko 3000 litara. Inače instalisani kapacitet mljekare je 6000 litara dnevno, nijesmo ni pola kapaciteta iskoristili. U budućnosti da li će se to iskoristiti vidjećemo - ističe on.
  P

  Autor: PinkM

  Kako bi odgovorili sve zahtijevnijem tržištu morali su ulagati u svoj biznis. Zato su pomoć potražili u Investiciono razvojnom fondu.

  Što se tiče saradnje sa IRF-om zadovoljni smo jer po kamati koju nam je dao IRF nijesmo kredit mogli dobiti kod neke banke zato što su kamate mnogo veće. Ovo nam je drugi kredit kod IRF-a. Prvi kredit smo uzeli 2009-te godine i uspješno smo ga realizovali i vratili, a drugi kredit smo uzeli 2017-te godine tako da smo zadovoljni sa saradnjom sa IRF-om a nadamo se da su oni zadovoljni i sa našim odnosom prema našim obavezama što se tiče kredita - kazao je Lončar.

   

   

  P

  Autor: PinkM

   

  Procedura nije nimalo jednostavna. Bilo je tu raznih problema koje smo sami rješavali, možda i po nekoliko puta neke papire moralim obnavljati ali u svakom slučaju smo uspjeli da to završimo i nadam se da će realizacija kredita biti zadovoljavajuća - ističe on.

   

  p

  Autor: PinkM

   

  Ukupna vrijednost ova dva kredita je 200.000 eura. Prvi kredit je bio 100.000 euram, a ovaj drugi 93.000 eura. Ovaj drugi kredit je bio namijenjen za renoviranje mljekare i za nabavku jednog novog vozila za transport robe.  - kazao je Lončar.
  P

  Autor: PinkM

  U ovoj mljekari trenutno je zaposleno 14 radnika. Sa savremenom opremom za sada proizvode tri proizvoda, a ideja im je da prošire proizvodnju.

  Planiramo povećanje proizvoda kao što je kisjelo mlijeko. Inače, sad radimo sir, kajmak i surutku a nadamo se u budućnosti da proizvodimo domaće kisjelo mlijeko. Čisto da opstanemo na tržištu - ističe on.
  J

  Autor: PinkM

  S obzirom da će za širenje proizvodnje biti potrebno i novca, Lončari znaju kome će se obraditi.

  Pa prvi kojima ćemo se obratiti biće IRF - navodi Lončar.
  P

  Autor: PinkM

  Ovo je, kaže, Dejan dokaz da postoji institucija koja podržava biznise. Zato, za mlade ima poruku.

  Samo treba dobra ideja i dobra volja. Za mlade ljude koji počinju ne znam koliko su u mogućnosti da obezbijede garancije, to je pitanje za nekog drugog. Ali ko ima dobru ideju i dobru volju kamata je odlična - kazao je Dejan.