aktuelno
  PORESKA UPRAVA za prva četiri mjeseca naplatila više prihoda nego što je planirano (VIDEO)
  Ekonomija

  PORESKA UPRAVA za prva četiri mjeseca naplatila više prihoda nego što je planirano (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Poreska uprava je za prva četiri mjeseca ove godine naplatila više prihoda nego što je planirano. U strukturi naplate poseban rastn zabilježen je kod poreza na dobit pravnih lica i poreza na dodatu vrijednost. Provjerili smo i koliki je trenutno poreski dug u Crnoj Gori.

  • icon
  • icon Autor: PinkM
  • icon
  • icon

  Prošla godina bila je rekordna kada je u pitanju naplata poreskih prihoda, a rezultati za prva četiri mjeseca ove godine su bolji nego lani.

  Za četiri mjeseca 2018. godine ostvarili smo ukupnu bruto naplatu u iznosu od 319 miliona eura što je za čak 39 miliona iznad ostvarenja u 2017. godini, a nekih 27 miliona eura iznad plana naplate za ovaj period koji je bio vrlo ambiciozno postavljen - kazala je Milica Vuletić iz Poreske uprave.
  milica vuletić

  Autor: Printscreen

  Za dobar rezultat u prva četiri mjeseca zaslužni su prihodi na osnovu poreza na dobit pravnih lica od čega je inkasirano 423 miliona što je osam miliona više nego 2017. Zabilježena je i bolja naplata poreza na dohodak fizičkih lica, a najbolji rezultat ostvaren je na osnovu poreza na dodatu vrijednost gdje je u državni budžet prihodovano 71 miliona eura što je 15 miliona više u odnosu na uporedni period prošle godine.

  Jednim dijelom ovaj rezultat naplate PDV-a je posljedica povećanja stope PDV-a od 1. januara ali svakako ide u prilog i našim naporima da suzbijemo sivu ekonomiju odnosno da što veći dio prihoda od PDV-a usmjerimo u legalne tokove odnosno da isti naplatimo - istakla je Vuletić.

  Statistika pokazuje da je iz godine u godinu veća naplata poreskih prihoda, a Poreska uprava planira da ove godine naplati milijardu i 13 miliona eura.

  207pare-preview

  Autor: Ilustracija

  Ovaj iznos je za 68 miliona eura iznad plana naplate za prošlu godinu, a neka 44 miliona iznad ostvarenja iz prošle godine. To dovoljno govori o koliko ambicioznom planu se radi. Mi očekujemo i nadamo se da ćemo uspjeti da ovaj zacrtani plan ostvarimo ili da čak i premašimo - ističe naša sagovornica.

  I pored dobrih rezultata koje bilježi Poreska uprava, poreski dug u Crnoj Gori i dalje je visok. On je na kraju prošle godine bio 444 i po miliona eura, i manji je 123 miliona nego na kraju 2016.

  U kontinuitetu se bilježi smanjenje poreskog duga u Crnoj Gori, onog koji se odnosi na dospjela, a neizmirena poreska potraživanja - zaključuje Vuletić.

  Poreska uprava redovno objavljuje i crnu listu poreskih obveznika, a najveći poreski dužnici na kraju aprila su, između ostalih, grupacija Vektra, Montenegro erlajns i Rudnik uglja.