aktuelno
  KOSTIĆ za PinkM: Ekonomsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana ključna je poruka “Bečkog ekonomskog foruma” (VIDEO)
  Ekonomija

  KOSTIĆ za PinkM: Ekonomsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana ključna je poruka “Bečkog ekonomskog foruma” (VIDEO)

  • icon
  • icon

  • icon
  • icon vasilije kostic
  • icon
  • icon

  Ekonomsko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana ključna je poruka “Bečkog ekonomskog foruma”. To je znak, kaže za Pink M televiziju ekonomski analitičar Vasilije Kostić, da su zemlje regiona shvatile da bez ekonomske i regionalne saradnje nema puta prema Evropskoj Uniji.

  Regionalno povezivanje je uslov jednog ekonomskog rasta budući da je globaliozacija napravila svjetsko tržište i svi oni koji su mali i koji su usitnjeni njihove šanse i nijesu najbolje, kaže ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

   

  Upravo ekonomsko povezovanje, smatra Kostić, u narednom periodu može dovesti do značajnijeg ekonomskog rasta zemalja Zapadnog Balkana.

  Čak mislim da će imati značajniji ekonomski rast iz prostog razloga što smo do sada zaostajali u ekonomskom razvoju pa onda te stope rasta mogu da budu i veće, tvrdi Kostić.

   

  “Bečki ekonomski forum" bila je prilika da se premijer Crne Gore Duško Marković liderima zemalja Zapadnog Balkana pohvali ostvarenim rezultatima u prošloj godini gdje smo ostvarili rast ekonomije od preko 4 odsto. Ponosan je premijer i na činjenicu da je naša zemlja investiciono interesantna pa je pozvao investitore da ulažu kod nas. Marković je podsjetio i da u ovom trenutku samo u turizmu imamo ugovorene radove vrijedne preko tri milijarde eura.  No, kritikovao je prvi čovjek crnogorske Vlade i državnu administraciju koja često, kako kaže, koči investicione ideje.

  Danas je za nas najveći napor da našu administraciju naučimo da ne pravi probleme tamo gdje ih nema, nego da otvara mogućnosti za nove ideje, kazao je premijer juče u Sofiji.
  [caption id="" align="aligncenter" width="730"]Duško Marković Markovic: Administracija ne smije da pravi probleme[/caption]

  Autor: Prt ScR

   

  Da je birokratija često biznis barijera smatra i analitičar Kostić. Međutim, napominje i da je danas ona manja prepreka nego ranijih godina.

  Birokratija mora da služi društvenim interesima, a ne da svoje parcijalne i uske interese nameće i ostvaruje ih na račun ciljeva i interesa društva, dodao je Kostić.

   

  Domaćin Samita lidera zamalja EU i Zapadnog Balkana Bojko Borisov kaže da je upravo ova skup pokazao da je sebičluk na Balkanu nestao. Lideri zemalja regiona saglasili su se i da Zapadni Balkan mora složno funkcionisati.