aktuelno
  RADIĆE SE novi premjer zemljišta na Primorju
  Ekonomija

  RADIĆE SE novi premjer zemljišta na Primorju

  • icon
  • icon

  Evidencijom katastra nepokretnosti pokriveno je u ovom trenutku 78 odsto teritorija Crne Gore, za 12 odsto podaci su pripremljeni i u toku je proces njihovog izlaganja na javni uvid, dva odsto je evidencija katastra zemljišta i oko osam odsto je popisni katastar, koji pokriva dio teritorije opštine Nikšić, kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

  • icon
  • icon Ilustracija
  • icon
  • icon

   

  Kako je naveo, uspostavljanje evidencije katastra nepokretnosti za oko 100.000 hektara opštine Nikšić započelo je ovih dana uz podršku Vlade Crne Gore i velikog angažovanja zaposlenih .

  Tačnost katasraskih podataka nesumnjivo je u direktnoj vezi sa imaocima prava na nepokretnostima. Uvođenjem notarijata, podaci o vlasnicima sadržani u notarskom aktu su precizno definisani, što uveliko poboljšava kvalitet baze podataka katastarskih evidencija - kaže Kovačević.

  Dodaje da problem predstavljaju podaci stvarani u prethodnom periodu, velikim dijelom zbog nezainteresovanosti ili neobaviještenosti o potrebi prisustva u procesu izrade katastra nepokretnosti, što je uslovilo upis u evidenciju bez tačnog JMBG ili bez osnova sticanja zbog nepostojanja validne dokumentacije.

  U ovim slučajevima je nemoguće bez zahtjeva stranke izvršiti bilo kakvu promjenu, što ukazuje na neophodnost provjere podataka od strane zainteresovanih stranaka i podnošenje zahtjeva za ispravku podataka. Upravo iz tih razloga omogućeno je svim korisnicima naših usluga da putem on-line servisa provjere stanje podataka u realnom vremenu i zajedno ispravimo sve uočene nedostatke - pojašnjava on.

  Svjedoci smo, kako navodi, da u ranijem periodu nije postojala velika zainteresovanost za upis imovine, ali povećanjem broja prometa nepokretnosti u periodu od 2005. do 2008. godine i broj zahtjeva za ostvarivanjem prava na nepokretnostima se u velikoj mjeri povećao.

  Takođe, moramo istaći i činjenicu da je dio katastarskih evidencija stvaran u periodu kada nije bila moguća primjena tehnologija, koja nam sada omogućava uočavanje grešaka ne samo u poslovima iz nadležnosti Uprave, već i u svim sferama poslovanja. Veoma je važno otkloniti i te greške, ali opterećenost ne samo redovnim, već i vanrednim poslovima važnih državnih projekata često sve ovo stavlja u drugi plan. U nekim slučajevima pogotovo, u dijelu Primorja, neophodno će biti raditi obnovu ili čak i novi premjer ukoliko se ustanove odstupanja van dozvoljene zakonske norme - poručio je na kraju.