aktuelno
  IRF plasirao 46, 5 odsto više novca u odnosu na planirano (VIDEO+FOTO)
  Ekonomija

  IRF plasirao 46, 5 odsto više novca u odnosu na planirano (VIDEO+FOTO)

  • icon
  • icon

  Tokom 2017. godine Investiciono- razvojni fond ukupno je plasirao 175, 6 miliona eura, što je 46, 5 odsto više u odnosu na planirano. Nakon današnje sjednice vlade, direktor Zoran Vukčević ocijenio da je Fond imao još jednu uspješnu godinu, i pojasnio da se posebno insistiralo na jačanju preduzetništva kroz aspekte koji dominantno utiču na poboljšanje ukupne ekonomske situacije u Crnoj Gori.

  • icon
  • icon Autor: Ilustracija
  • icon
  • icon

  Saradnjom sa ministarstvima ekonomije, poljoprivrede i turizma, kao i sa Zavodom za zapošljavanje Fond je kontaktirao preko 4 hiljade potencijalnih klijenata, pa su u 2017. razmatrana 574 zahtjeva za kredit, od čega je odobreno njih 407.

  irf vlada

   Fond je uspio da sačuva i otvori 8 450 radnih mjesta, Autor: Prt ScR

  Ciljnu grupu činili su mladi fakultetski obrazovani ljudi, žene u biznisu, tehnološki viškovi i individualni poljoprivredni proizvođači:

  Mi smo tokom 2017. upravo toj ciljnoj grupi obezbijedili kredite u iznosu od 10, 7 miliona eura sto je 65 odsto više u odnosu na 2016. godinu - rekao je direktor IRF-a Zoran Vukčević.

  Sa svim ukupnim plasmanima Fond je uspio da sačuva i otvori 8 450 radnih mjesta, a posebna pažnja posvećena je malim preduzetnicima i preduzećima koja imaju problem sa nelikvidnošću.

  zoran vukčević irf

  Vukčević: U 2017. razmatrana 574 zahtjeva za kredit, od čega je odobreno njih 407

  Autor: PinkM

  U fokusu su bili prioritetni sektori poljoprivreda, turizam i generalno proizvodnja, pa je u tim sektorima i plasiran najveći broj kredita, a vodilo se računa i o regionalnoj komponenti ukupnog ekonomskog razvoja.

  Samim tim smo posebnu pažnju posvetili razvoju manje razvijenih opština, odnosno onih koje su ispod prosjeka države i u tim sredinama smo uspjeli, da plasiramo nešto preko 64 miliona eura - rekao je on.
  proizvodnja

  Autor: Prt ScR

  Fond je vidno unaprijedio i kreditnu aktivnost sa aspekta direktnog plasmana, koji je iznosio 85 odsto od ukupnog, a da je IRF uspješno zavrsio sezonu pokazuje i takozvani ''NPL'' podatak, koji govori o lošim plasmanima, koji su se kretali od 2, 07 do 5, 2, a to je značajno, značajno niže nego što je to kod komercijalnih banaka.