aktuelno
  DEFICIT u prvom kvartalu 74 miliona EUR
  Ekonomija

  DEFICIT u prvom kvartalu 74 miliona EUR

  • icon
  • icon

  Deficit javnih finansija na kraju prvog kvartala iznosio je 74,3 miliona EUR i niži je pola miliona nego u istom periodu prošle godine, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija.

  • icon
  • icon Ilustracija
  • icon
  • icon

  Deficit je skoro istovjetan prošlogodišnjem, iako su prihodi za tri mjeseca ove godine skoro 30 miliona EUR veći, zahvaljujući povećanju poreza na dodatu vrijednost (PDV), prihoda od doprinosa i te poreza na dobit.

  U odnosu na plan, niži je 20,5 miliona.

  Deficit centralnog budžeta je iznosio 70,1 milion EUR, a lokalne samouprave 4,2 miliona.

  Javni prihodi u prvom kvartalu iznosili su 365,8 miliona. Naplata prihoda je u odnosu na prvi kvartal prošle godine veća 33,5 miliona”, nvodi se u dokumentu Ministarstva pod nazivom Analiza javnih finansija – prvi kvartal.

  Najznačajnija pozitivna odstupanja u odnosu na prvi kvartal prošle godine zabilježena su kod prihoda po osnovu PDV-a, 13,5 miliona, doprinosa 8,9 miliona i poreza na dobit preduzeća 4,9 miliona, usljed rasta ekonomske aktivnosti, ali i mjera fiskalne konsolidacije koje se odnose na povećanje standardne stope PDV-a od dva procentna poena i izmirenja po osnovu reprograma poreskog duga.

  Javna potrošnja u prvom kvartalu je iznosila 440,1 milion EUR i povećana je 32,7 miliona u odnosu na uporedni period prethodne godine. Javna potrošnja je povećana zbog većih transfera institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru u iznosu od 15,8 miliona, zatim većeg izdvajanja za kapitalni budžet u iznosu od 5,8 miliona. U odnosu na plan javna potrošnja je niža 27,6 miliona”, navodi se u dokumentu.

  Primici državnog budžeta u prvom kvartalu iznosili su 456,4 miliona EUR, od čega se na izvorne prihode odnosi 327,4 miliona, dok je 129 miliona prihodovano iz drugih izvora finansiranja, dominantno iz zaduživanja na domaćem tržištu.

  Izvorni prihodi viši su u odnosu na ostvarene u istom periodu prošle godine 29,8 miliona, a niži u odnosu na plan za 7,8 miliona.

  Ukupni izdaci budžeta za tri mjeseca su iznosili 397,5 miliona, što je 29,4 miliona više nego prošle godine.