aktuelno
  BRAJOVIĆ: U prethodnoj godini udvostručen izvoz crnogorskih proizvoda u Kinu (VIDEO)
  Ekonomija

  BRAJOVIĆ: U prethodnoj godini udvostručen izvoz crnogorskih proizvoda u Kinu (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Saradnjom najviših zakonodavnih organa Crne Gore i NR Kine pruža se važna podrška povećanju obima ekonomske saradnje i daljem razvoju odnosa u brojnim drugim oblastima između država kojenjeguju pobjednički duh i uzajamno povjerenje, zaključili su predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajovići predsjednik Svekineskog narodnog političkog konsultativnog savjeta Vang Jang, na čiji poziv predsjednik crnogorskog parlamenta boravi u zvaničnoj posjeti Kini.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Uz povećanje robne razmjene od 40%, u prethodnoj godini je udvostručen izvoz crnogorskih proizvoda u Kinu, a takođe je dupliran broj kineskih turista u Crnoj Gori.

  Kina gradi autoput u Crnoj Gori i to je najveći infrastrukturni projekat od višestrukog razvojnog značaja za našu zemlju, što između ostalog ovu prijateljsku državu čini jednim od najvažnijih spoljnopolitičkih i ekonomskih partnera naše zemlje – istakao je predsjednik Brajović.

  On je podsjetio da je Crna Gora jedan od prvih potpisnika i korisnika inicijative „Pojas i put“ kao i mehanizma „1+16“ čiji je Kina inicijator a cilj ovih dugoročnih investicionih projekata je infrastrukturno, energetsko, finansijsko i kulturno povezivanje država Azije, istočne Afrike, Bliskog Istoka i Evrope.

  Predsjednik Svekineskog narodnog političko-konsultativnog savjeta kao najvišegpolitičko-savjetodavnog tijela u zemlji, istakao je značaj razmjene posjeta na visokom nivou i potrebu nastavka razvojnog trenda u odnosima dvije države.

  U skladu sa tim nastojanjem, Skupština Crne Gore je jedan od pet parlamenata u svijetu čiji su predsjednici ove godine pozvani u zvaničnu posjetu NR Kini. Sagovornici su se saglasili da Crna Gora i Kina mogu biti primjer dobrog partnerskog odnosa u političkoj i ekonomskoj saradnji, bez obzira na razlike u veličini država i njihovoj geografskoj udaljenosti, anvedeno je u saopštenju.

  Brajović će se tokom posjete Kini između ostalog sresti i sa predsjednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Džanšuom.

  Prema Ustavu NR Kine, Svekineski narodni kongres predstavlja najviše zakonodavno tijelo u zemlji, dok je Svekineski narodni politički konsultativni savjet najviše političko-savjetodavno tijelo NR Kine.

  Ova dva državna tijela najčešće zasijedaju jednom godišnje, u trajanju od 14 dana i poznati su kao ,,Dva zasijedanja".U martu ove godine je izabrano novo rukovodstvo, a predsjednik Skupštine je prvi državni zvaničnik Crne Gore koji se sa njima sastao.