aktuelno
  MINISTARSTVO EKONOMIJE: Neće biti novog rasta cijena goriva u Crnoj Gori
  Ekonomija

  MINISTARSTVO EKONOMIJE: Neće biti novog rasta cijena goriva u Crnoj Gori

  • icon
  • icon

  Prema trenutnim procjenama Ministarstva ekonomije ne postoje uslovi za korekciju cijena naftnih derivata u Crnoj Gori u smislu njihovog povećanja, informacija je s kojom je Ministarstvo upoznalo članove Vlade na današnjoj sjednici, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

  • icon
  • icon Autor: Ilustracija
  • icon
  • icon
  Uslova za povećanje cijena nema s obzirom na činjenicu da je na Platts kotacijama, nakon naglog skoka, zabilježena normalizacija cijena, kao i stabilan trend kretanja kursa DOLAR/EURO, u odnosu na posljednje informisanje Vlade Crne Gore o njihovom kretanju 31. maja ove godine. Trenutnim stanjem na svjetskoj berzi potvrđena je tadašnja procjena Vlade da se dalji rast cijena naftnih derivata u Crnoj Gori ne očekuje i da ulazimo u period stabilnosti. Posljednja dva dana obračunskog perioda, odnosno 07. i 08. jun, daće preciznu informaciju da li je cijena nekog od naftnih derivata pala više od pet odsto i da li će se time steći uslovi za korekciju u smislu snižavanja cijena - naveli su iz Ministarstva.

  Postojećim načinom obračuna maksimalno dozvoljenih cijena naftnih derivata, definisanim Uredbom o načinu formiranja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, uslov za korekciju cijene je razlika u obračunskom periodu u iznosu od ± 5 %. U ovom trenutku ne postoje uslovi za korekciju cijena, s obzirom na to da je dosadašnja razlika u obračunskom periodu:

  • Za BMB 98 – 3,53 %,

   Za BMB 95 – 3,74 %,

   Za Eurodizel – 3,63 %,

   Za Lož ulje – 3,18 %.

  Vlada Crne Gore će nastaviti da prati kretanja cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi, a Ministarstvo ekonomije će biti u stalnoj komunikaciji sa crnogorskim privrednicima, čiju odluku da ne povećavaju cijene proizvoda i usluga pozdravlja. U skladu sa Uredbom, obračun maksimalno dozvoljenih vrijednosti naftnih derivata Ministarstvo ekonomije vrši svakog drugog ponedjeljka za prethodnih 10 radnih dana. Naredni obračun će se obaviti 11. juna, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 12. juna 2018. godine - zaključuje se u saopštenju.