aktuelno
  POČETAK probne proizvodnje u Novom duvanskom kombinatu obradovao domaće uzgajivače (VIDEO)
  Ekonomija

  POČETAK probne proizvodnje u Novom duvanskom kombinatu obradovao domaće uzgajivače (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Početak probne proizvodnje u Novom duvanskom kombinatu obradovao je domaće uzgajivače. Naša ekipa posjetila je jednog od njih u selu Vranj nadomak Tuzi, gdje se decenijama bave tim poslom.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Nekada je uzgoj duvana bio okosnica crnogorske privrede. Od nekada više od 2.000 proizvođača danas smo spali na svega nešto više od 60. Jedan od njih je i Hamdija Ljuljković iz sela Vranj nadomak Tuzi koji je nastavio porodičnu tradiciju.

  Moj đed i otac su se kleli u stari Duvanski kombinat jer to im je bila osnova. Oni su mogli na osnovu duvanskog kombinata da se oslone, sve ostalo što su radili i stočarstvo i ratarstvo bila je neka vrsta rizika - kazao je Hamdija Ljuljković, uzgajivač duvana.

  Imali su, kaže Hamdija, probleme sa starim duvanskim kombinatom. Neredovna isplata je i natjerala pojedince da izadju iz tog posla. Međutim, od dolaska araspke kompanije BMJ situacija je drugačija.

  Evo dvije godine mi sarađujemo sa njima fantastično. Oni su isplatili sve po cijenama po kojima smo dogovorili i u roku kakav je bio dogovoren. a očekuje da će se to i unaprijediti i da će biti sve bolje i bolje, a očekujemo i mi iz udruženja da ćemo omasoviti proizvodnju i da će proizvodnja ići u smjeru kao što je nekada bila - priča Ljuljković.
  g

  Autor: Printscreen

  Prošle godine Novi duvanski kombinat otkupio je od lokalnih proizvođača oko 32 tone duvana, a ove godine dogovoren je otkup sa 56 proizvođača. Zato uzgajivači vjeruju da će upravo to podstaći proizvođače da dupliraju zasade.

  Vidite ova sva neobrađena imanja, sva ona bi mogla biti obrađena ako ljudi uzmu da rade i ako nam malo bolje uslove da ovaj novi vlasnik iz Dubaija. Prošle godine su nam povećali cijenu za 15 centi. U razgovoru sa direktoricom obećala nam je i ove godine da će nam bar 15 centi povećati cijenu. To bi za nas bilo veliko - objašnjava naš sagovornik.

  Novi duvanski kombinat nedavno je počeo sa probnom proizvodnjom.

  Plan je da se u toj kompaniji godišnje proizvodi do 15 miliona šteka za dva brenda. Sve ono sto se proizvede u našoj zemlji prodavaće se vani, odnosno u zemlje Bliskog i Dalekog istoka i Afrika.