aktuelno
  AUSTRALIJANAC otkriva zašto je odlučio da ulaže u Crnu Goru
  Ekonomija

  AUSTRALIJANAC otkriva zašto je odlučio da ulaže u Crnu Goru

  • icon
  • icon

  Nakon što je nekoliko godina putovao po Balkanu, Australijanac Romi Havat, libanskog porijekla, je prije četiri godine odlučio da investira u Crnu Goru. Do sada je u našu državu uložio 22 miliona eura i zbog toga je i dobio crnogorsko državljanstvo.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Kako je izjavio za Pobjedu bez obzira na izazove koje ima bilo koja ekonomija u nastajanju, odlučio se za Crnu Goru nakon razmatranja određenog broja kriterijuma i sada sve što rade on i njegovi zaposleni usmjereno je na pozicioniranje Crne Gore na svjetskoj mapi kao premijum destinacije.

  Živim uglavnom u Dubaiju, ali provodim znatan dio svog vremena putujući zbog svojih biznisa širom svijeta. Želio bih da provedem više vremena u Crnoj Gori, i malo usporim i uživam. Želimo da ovu destinaciju predstavimo svjetski poznatim imenima - kazao je Havat koji je već doveo značajan broj poznatih ličnosti i predstavio im našu destinaciju.

  On je vodeći međunarodni preduzetnik, poznat po inovativnim svjetskim biznisima, transformacijama startupova i preokretanju biznisa u milionski vrijedne komercijalne projekte. Aktivan kao filantrop, već godinama, Romi Havat

  Kako je rekao kriterijumi koji su ga opredijelili za ulaganje u Crnu Goru su prije svega investiciono okruženje i zaštita koja je pružena za podršku privlačenju investitora i investicija pod vladavinom prava kao i čisto okruženje i brzo povećanje kvaliteta života.

  Demografsko i geografsko pozicioniranje Crne Gore u odnosu na Bliski Istok, Afriku i Evropu i pozitivan poslovni potencijal koji proističe iz toga, relativno kratke vremenske prilike pridruživanja Evropskoj uniji, stabilnost Vlade i progresivnost u razmišljanju, vjerska raznolikost i tolerancija sve su to kriterijumu koji su me opredijelili da ulažem u vašu lijepu zemlju - kazao je Havat.

  Što se tiče očekivanja i poslovnih planova za Crnu Goru kaže da su se u skorašnjoj prošlosti fokusirali na postavljanje avijacije, upravljanje destinacijom i adekvatnu promociju Crne Gore u svijetu, ugostiteljstvo i investicije u nekretnine.

  U budućnosti ćemo se koncentrisati na rast onoga čemu smo posvećili, ali sa većim fokusom na kupovinu nekretnina, kao i na neke razvojne objekte - kazao je Havat ističući da se redovno obraća i razgovara sa novim i potencijalnim inostranim investitorima u svim kategorijama investicija, uključujući infrastrukturu, poljoprivredu, medicinske usluge, obrazovne institucije, odmarališta, hotele, ugostiteljstvo, turizam, kao i urbani razvoj.