aktuelno
  POČELA energetska rekonstrukcija Gimnazije i Resursnog centra u Podgorici
  Ekonomija

  POČELA energetska rekonstrukcija Gimnazije i Resursnog centra u Podgorici

  • icon
  • icon

  Izvođenje radova na primjeni mjera energetske efikasnosti u Gimnaziji “Slobodan Škerović” i Resursnom centru za djecu i mlade “Podgorica”, vrijednih 1,7 miliona eura, počelo je krajem prošlog mjeseca i trajaće do kraja septembra ove godine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

  • icon
  • icon Ilustracija
  • icon
  • icon

   

  Ministarstvo je u aprilu potpisalo ugovore o izvođenju radova na primjeni mjera energetske efikasnosti u tri obrazovne ustanove ukupne vrijednosti 2,8 miliona eura.

  Radovi koji će biti realizovani u pomenutom periodu na ovim objektima odnose se na zamjenu krovnih pokrivača sa postavljanjem termoizolacije, postavljanje termo izolacije na fasadi, odnosno sanaciju fasade, zamjenu fasadne bravarije, unaprijeđenje sistema grijanja ili montažu novih sistema, zamjenu svetiljki, sanaciju sanitarnih čvorova i slično - dodaju iz ovog resora.
  g

  Nakon završetka radova, kako ističu, ostvariće se optimizacija potrošnje električne energije u objektima, povećati nivo komfora i poboljšati uslovi za boravak i rad korisnika.

  Osim ovih, u 2018. godini je planirana rekonstrukcija još 3 objekta u Crnoj Gori, i to: Zavod „Komanski most“ u Podgorici, OŠ „Aleksa Bećo Đilas“ i SMŠ „Vuksan Đukić“ u Mojkovcu.

  Primjena mjera energetske efikasnosti svih 6 objekata sprovodi se u okviru ‘Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama – faze I i II’, koji Ministarstvo ekonomije od 2012. godine realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu. Za implementaciju programa obezbijeđena su sredstva iz kredita KfW banke u vrijednosti od 31,5 miliona eura, i donacija u vrijednosti od 4,68 miliona eura - navode iz Ministarstva.

  Do sada je u okviru Programa izvršena primjena mjera energetske efikasnosti u 28 obrazovnih ustanova, pri čemu je ukupna vrijednost uloženih sredstava iznosila 20,9 miliona eura.