aktuelno
  RADULOVIĆ O KOMPLEKSU MEDITERAN: Država će pomoći zakupcu da stane na noge (FOTO+VIDEO)
  Ekonomija

  RADULOVIĆ O KOMPLEKSU MEDITERAN: Država će pomoći zakupcu da stane na noge (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  U završnoj su fazi pregovori Tenderske komisije i kompanije ''Baltik Ineternešnal trejding'' o valorizaciji vojno- turističkog kompleksa ''Mediteran'' na Žabljaku. Nadležna skupštinska komisija ocijenila da je postupak valorizacije tog prostora u skladu sa vladinim planom privatizacije, pa očekuju da će biti upoznati sa detaljima budućeg investicionog ugovora, koji se procjenjuje na 5, 4 miliona eura

  • icon
  • icon PinkM/PrtScr
  • icon
  • icon

  Savjet za privatizaciju u novembru okončao je tender za valorizaciju kompleksa Mediteran, a prihvaćena je ponuda Baltik internešnal trejdinga iz Talina. Shodno ranijim negativnim iskustvima, članovi Komisiji apelovali su na obazrivost, a interesovalo ih je kako će projekat izgledati, koliko će da bude objekata i zašto zakup od jednog eura po kvadratnom metru.

  Ministar Pavle Radulović pojasnio je kako je intencija da se zakupcu pomogne da stane na noge, a da se država kasnije naplaćuje od njegovog profita, i to sa zemljišta koje je sada manje- više potpuno ruinirano.

  Vi ste naveli da je to 1,01 po metru kvadratnom, ali ste zaboravili ključnu stvar, na koju idemo u tom ugovoru, a to je 5 odsto od ukupnog profita. Mi uvijek idemo na minimalan fiksni zakup, o njemu se licitira, a kasnije se uzima profit. Istu stvar smo uradili i sa Ulcinjem. Nama je cilj da motivišemo ljude da donesu tih 5, 4 miliona i izgrade to što nama tamo treba - rekao je ministar Radulović.žabljak

  Autor: PinkM

  A Žabljaku, ali i dobrom dijelu sjevera Crne Gore, treba dosta toga. Nezavisno od date teme, članove komisije interesovalo je šta će biti s restoranima na Biogradskom i Crnom jezeru, kakvo je stanje kod ostalih investicija i da li nadležni izborom adekvatnih partnera brinu o napretku turističke privrede.

  Završili smo ugovor oko Durmitora, stara zgrada je porušena, plan je pred usvajanjem i to su investicije od preko 20 miliona eura u top kategorije hotela, tako da stvarno više nego vodimo računa da biramo kredibilne partnere, i da napravimo sistem koji je za Crnu Goru najbolji - rekao je ministar turizma.

  Restorani na Biogradskom i Crnom jezeru biće otvoreni najkasnije polovinom jula, a ministar je uvjeren da je Crna Gora, bar što se turističke politike tiče, na dobrom putu. Čelnici TUI prije par dana najavili su da će u narednom periodu u Crnu Goru dovesti 400 hiljada turista, što je skok od 20 odsto, iako je prošla godina bila rekordna.

  savjet za privatizaciju

  Autor: PinkM

  Već duže naši privrednici na posluju sa turoperatorima koji hotele pune manje od 150 dana godišnje, Vlada sjutra počinje razmatranje modula na Velikoj plaži, koji će dati kapaciteta koliko Ulcinj sada ukupno ima ležajeva, a iste stvari se dešavaju i na sjeveru zemlje.

  Ono na šta smo posebno ponosni jeste činjenica da smo 20 miliona uložili u infrastrukturu na sjeveru, da je već renomirana kompanija Adriatik propertis, koju prate Aman i ostali brednovi, krenula da radi na Žabljaku, pred potpisom smo ugovora za Kolasin 1600, Kolasin 1450 je već privatna imovina, ali i tamo se kreće sa ''West in-om'' i ostalima, i mislim da smo na pravom putu - kazao je ministar.
  kotor

  Autor: PinkM

  Na pitanje članova komisije kada će biti riješeno pitanje bivšeg hotela Fjord u Kotoru, ministar je kazao da i pored objektivnih okolnosti koje koče rješavanje tog problema, Vlada već ima zainteresovanog i kredibilnog investitora, koji je pripremio tehničku dokumentaciju. Očekuje da će uskoro biti riješen i problem odnošenja šuta koji godinama stoji na lokaciji gdje se nalazila perjanica kotorske turističke privrede.