aktuelno
  JOVANOVIĆ ZA PINK M: Neto priliv stranih direktnih investicija do aprila 138 miliona eura (VIDEO)
  Ekonomija

  JOVANOVIĆ ZA PINK M: Neto priliv stranih direktnih investicija do aprila 138 miliona eura (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Do aprila ove godine neto priliv stranih direktnih investicija u Crnoj Gori bio je oko 138 miliona eura, što je osam odsto više u odnosu na godinu ranije, kazao je za Pink M direktor Agencije za promociju stranih direktnih investicija Miloš Jovanović. Ističe da je takav rezultat posljedica političke stabilnosti u našoj zemlji, ali i toga što smo već godinu članica NATO-a. Kaže da zainteresovanost za ulaganja u našu zemlju sve veća, te da je potencijalni investitor i jedan od vodećih svjetskih brendova -Simens .

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Za prva tri mjeseca ove godine u CG se slilo oko 138 miliona eura stranih direktnih investicija, što je osam odsto više nego u istom periodu prošle godine, kaže za PINK M direktor MIPE Miloš Jovanović.

  Do kraja godine očekujemo da povećanje bude mnogo veće u odnosu na 2017. iz razloga što imamo veliko interesovanje firmi, ne samo sa zapada i istoka, već firmi iz čitavog svijeta - istakao je naš sagovornik.

  Zanimalo nas je Jovanovićevo mišljenje - kakav je trenutni investicioni ambijent u Crnoj Gori.

  Trenutni investicioni ambijent u Crnoj Gori možemo ocijeniti kao krajnje pozitivan. Investitori cijene ne samo političku sigurnost koju ima naša zemlja, takođe i multietnički sklad i razumijevanje za investitore iz cijelog svijeta, dakle svaki strani investitor nezavisno iz koje zemlje dolazi ima ista ekonomska pravam. Mi sve dočekujemo raširenih ruku i pokazujemo da razvijemo projekte koji će biti win win situacija - istakao je Jovanović.
  fd

  Autor: Printscreen

  A u ovom trenutku veliko je interesovanja sa Bliskog istoka i to za turizam pa Jovanović očekuje nove rizorte kako na jugu, tako i na sjeveru.

  Interesovalo nas je šta imamo u najavi od novih investicija.

  Kao što sam već rekao, firme iz EU se sve više interesuju za investiranje u CG, čak i otvaranje nekih proizvodnih kapaciteta na sjeveru CG. Npr. jedna od firmi koje se interesuju za CG za otvaranje novih fabrika i proizvodnih pogona u CG je Simens, jedan od najvećih svjetskih brendova , oni su posjetili našu zemlju više puta i očekujem da će uskoro doći do razvitka te investicije. U ovoj godini, najveći je priliv iz UAE, oko 112 miliona eura. Zatim iz Italije nesto preko oko 78 miliona, dok je na trećem mjestu Azerbejdžan. Kako smo već godinu članica NATO saveza, očekuje se nastavak trenda rasta - poručuje naš sagovornik.

  Za Pink M objašnjava šta će se raditi u narednom periodu.

  Investicioni ambijent na kojem radi Vlada konstantno i sva ministarstva zajedno sa MIPOM se razvija u krajnje pozitivnom smjeru. Međutim, mi treba da ulažemo u infrastrukturu, a to je, po meni, naša jedina bolna tačka - zaključuje on.

  Jovanović podsjeća i da Vlada radi na Zakonu o privatno-javnom partnerstvu koji bi trebalo da doprinese modeliranju projekata iz kojeg bi CG izvukla mnogo više benefita.